Apetit reguliše hipotalamus u mozgu, a kod zdravih ljudi može biti pod uticajem različitih faktora. Spoljni okidači, poput primamljivih mirisa, emotivne gladi, brzog jedenja ili nesvjesnog obroka dok smo ometeni, imaju veliki uticaj na apetit.
Ultra-prerađena hrana, bogata šećerima i siromašna hranljivim sastojcima, može izazvati nagle skokove šećera u krvi, podstičući želju za stalnim jedenjem. Konstantno grickanje opterećuje probavni sistem i otežava kontrolu tjelesne težine. Pa, kako prekinuti ovaj ciklus?
Evo 8 zdravih namirnica koje mogu pomoći da kontrolišeš apetit, nahraniš tijelo i spriječiš nezdravo grickanje.
Smeđa riža
Namirnice poput smeđe riže, spelte, prosa, ječma i kamuta, bogate su vlaknima i sporije se vare od rafinisanih žitarica. Kombinuj ih s povrćem poput brokolija, špinata ili kelja i izvorom proteina, kao što su tofu ili rendani sir, za zadovoljavajući obrok.
Avokado
Ovo hranljivo supervoće bogato je mononezasićenim mastima (poput oleinske kiseline iz omega-9) koje nas drže site satima. Uživaj u avokadu na integralnom hljebu ili ga kombinuj sa žitaricama poput riže ili spelte ako želiš smanjiti želju za grickanjem.
Zobena kaša
Kao omiljeni doručak, zobena kaša od cijelog zrna je niskokalorična i bogata vlaknima. Upija vodu, povećava zapreminu u stomaku, što usporava varenje i smanjuje glad. Dodaj sjeckano voće, orašaste plodove ili sjemenke za hranljiv početak dana.
Leblebije (slanutak)
Bogate biljnim proteinima, leblebije (kao i leća i grah) sporo se vare, pomažući nam da se osjećamo siti satima. Kombinuj ih sa smeđom rižom za dvostruko zadovoljavajući obrok, uz dodatak parmezana.
Grčki jogurt
Gušći i kremastiji od običnog jogurta, grčki jogurt sadrži gotovo duplo više proteina, a njegovi probiotici podržavaju zdravlje crijeva. Pomješaj ga s bananama i bobičastim voćem za ukusan doručak ili užinu.
Jaja
Jaja su potpuni izvor proteina, obezbjeđuju sve esencijalne aminokiseline, kao i važne vitamine i minerale. Takođe smanjuju nivo grelina, pomažući u kontroli gladi. Isprži ih sa špinatom i tofu sirom na integralnom hljebu za uravnotežen, zasitan obrok.
Losos
Masna riba poput lososa, sardina i skuša bogata je proteinima i protivupalnim omega-3 masnim kiselinama, koje podstiču osjećaj sitosti. Preporučuje se da ih jedemo dva puta nedeljno, u kombinaciji s pire krompirom i povrćem.
Kuhani krompir (sa korom)
Uprkos skromnom statusu, kuhani krompir je na vrhu “indeksa sitosti”, što znači da nas drži sitima duže. Takođe je bogat hranljivim materijama poput kalijuma i vitamina C. Kombinuj ga sa povrćem i izvorom proteina, poput graha ili leblebija, za potpun obrok.
Jedan od najefikasnijih načina da prekineš stalno grickanje je uključivanje hranljivih namirnica u obroke – svježe, neprerađene opcije bogate esencijalnim makronutrijentima poput proteina, vlakana i zdravih masti.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.