Trenutno čitaš
Plavo svjetlo sa ekrana ubrzava starenje kože! Evo šta možeš učiniti po tom pitanju!

Plavo svjetlo sa ekrana ubrzava starenje kože! Evo šta možeš učiniti po tom pitanju!

Maske za alice

Naučnici, stručnjaci za dugovječnost i dermatolozi analizirali su kako digitalna prekomjerna izloženost utiče na naše fizičko i mentalno blagostanje. U 2024. godini koža stari drugačije nego prije, uglavnom zbog prekomjerne izloženosti ekranima. Plavo svjetlo ekrana može imati štetne efekte na kožu. Kako se to dešava?

Ovo svjetlo sa ekrana može prodrijeti dublje od UV zraka, stvarajući slobodne radikale koji izazivaju trajna oštećenja kože, ubrzavajući proces starenja. Plavo svjetlo može izazvati oksidativni stres, oštećujući ćelije kože, DNK i proteine poput kolagena i elastina.

Maske za alice
@aesthetics.love.peace

Formule za njegu kože se prilagođavaju

Jedno od najviše pogođenih područja je kontura oka, koja trpi naprezanje 22 mišića i više od 10.000 treptaja dnevno. Pretjerana upotreba digitalnih ekrana povećava naprezanje očiju, uzrokujući češće žmirkanje. Ovaj ponavljajući pokret mišića dovodi do linija stresa i bora oko očiju. Dok smo opsjednuti dužim životom i sporijim starenjem, previše vremena ispred ekrana zapravo radi protiv ovog cilja. Ekrani ne samo da štete kožu, već i remete naše cikluse sna. Plavo svjetlo narušava naše cirkadijalne ritmove, utičući na kvalitet i količinu sna, i remeteći procese povezane s hormonima i neurotransmiterima.

Zbog svega ovoga fokus današnje njege kože ne odnosi se samo na tretiranje kože, već i na razumijevanje kako naše navike utiču na naše gene.

Pročitaj

Šta možemo učiniti po tom pitanju?

Pored svih napredaka u njezi kože, postoje i drugi jednostavni načini da zaštitiš svoju kožu, kao što je najlogičniji — smanjenje vremena provedenog ispred ekrana. Takođe preporučuje se korišćenje antioksidanasa poput vitamina C i E za borbu protiv slobodnih radikala, i savjetuje se da uvijek koristimo kreme za sunčanje koje blokiraju i UV svjetlo i svjetlo visoke energije.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum