Trenutno čitaš
Imamo 5 najukusnijih recepata za početak septembra

Imamo 5 najukusnijih recepata za početak septembra

krem supa od bundeve, 5 recepata
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Početak septembra donosi prve znakove jeseni, ali još uvijek možemo uživati u blagim temperaturama i obilju svježih sezonskih namirnica.

Ovo je idealno vrijeme da obogatiš svoju kuhinju novim receptima koji kombinuju najbolje od ljeta i jeseni. Donosimo ti pet ukusnih i jednostavnih recepata, koji će te inspirisati na početku nove sezone.

Salata od pečenog povrća i kvinoje

salata od kvinoje i povrća
ambitiouskitchen.com

Sastojci:

  • 1 šolja kvinoje
  • 2 šolje vode ili povrtnog bujona
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 1 crveni luk
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu
  • Sok od jednog limuna
  • Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju

Priprema:

Zagrij rernu na 200°C. Isjeckaj povrće na jednake komade. Poredaj povrće na pleh obložen pek papirom, prelij maslinovim uljem, posoli i pobiberi. Peci 25-30 minuta dok ne omekša i lagano porumeni.

U međuvremenu, isperi kvinoju i kuhaj je u vodi ili bujonu prema uputstvu na pakovanju. Kada su povrće i kvinoja gotovi, pomiješaj ih u većoj posudi. Dodaj sok od limuna i svježi peršun ili bosiljak.

Posluži salatu toplu ili hladnu kao lagani obrok ili prilog.

Kremasta supa od bundeve i mrkve

krem supa od bundeve
freshchoice.co.nz

Sastojci:

  • 500 g bundeve, isječene na kocke
  • 3 mrkve, isječene na kolutiće
  • 1 veći krompir, isječen na kocke
  • 1 crni luk, sitno sjeckan
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 l povrtnog bujona
  • 200 ml kokosovog mlijeka ili pavlake za kuhanje
  • Maslinovo ulje
  • So, biber i prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

U velikom loncu zagriuj maslinovo ulje. Dodaj crni luk i prži dok ne postane staklast. Dodaj bijeli luk, bundevu, mrkvu i krompir. Prži nekoliko minuta uz stalno miješanje.

Prelij povrće bujonom i kuhaj oko 20-25 minuta dok sve ne omekša. Skloni lonac sa vatre i izmiksaj supu štapnim mikserom dok ne postane glatka.

Vrati supu na laganu vatru, dodaj kokosovo mlijeko ili pavlaku, začini solju, biberom i muškatnim oraščićem. Zagrij još nekoliko minuta.

Posluži toplo, ukrašeno sjemenkama bundeve ili svježim začinskim biljem.

Ovsena kaša sa jabukama i cimetom

ovsena kaša sa jabukama
eatingbirdfood.com

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1 šolja mlijeka (kravlje, bademovo ili sojino)
  • 1 jabuka, narendana ili isječena na kockice
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika meda ili javorovog sirupa
  • Šaka suhog voća (grožđice, brusnice)
  • Šaka sjeckanih orašastih plodova (orasi, bademi)

Priprema:

U staklenoj tegli ili činiji pomiješaj ovsene pahuljice, mlijeko, jabuku, cimet i med. Dobro promiješaj, dodaj suho voće i orašaste plodove.

Poklopi i ostavi u frižideru preko noći. Ujutru promiješaj i ako je potrebno, dodaj još mlijeka za željenu konzistenciju.

Posluži hladno ili lagano zagrijano, po želji dodaj još svježeg voća na vrh.

Punjene paprike sa povrćem i kuskusom

punjene paprike sa kus kusom
wooedbythefood.com

Sastojci:

  • 6 srednjih paprika (crvene, žute ili zelene)
  • 1 šolja kuskusa
  • 1 šolja vrele vode ili povrtnog bujona
  • 1 tikvica, sitno sjeckana
  • 1 paradajz, isjeckan
  • 1 crveni luk, sitno sjeckan
  • 2 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
  • Šaka suhih brusnica ili grožđica (po želji)
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, mlevena paprika, kurkuma po ukusu
  • Svježi peršun ili korijander za dekoraciju

Priprema:

Prelij kuskus vrelim bujonom ili vodom, poklopi i ostavi da upije tečnost oko 10 minuta. Potom ga razdvoji viljuškom.

U tavi zagrij maslinovo ulje, dodaj crveni luk i bijeli luk, prži dok ne omekšaju. Dodaj tikvicu i paradajz, prži još nekoliko minuta. Začini po ukusu. Pomiješaj povrće sa kuskusom, dodaj suho voće ako koristiš.

Pročitaj
desert sa smokvama

Operi paprike, odsijeci vrhove i očisti sjemenke. Napuni ih smjesom kuskusa i povrća. Poredaj paprike u vatrostalnu posudu, prelij ih sa malo maslinovog ulja i pokrij folijom.

Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta. Na pola pečenja možš skinuti foliju da paprike dobiju lijepu boju.

Posluži toplo, ukrašeno svježim peršunom ili korijanderom.

Pečene jabuke sa medom i cimetom

pečene jabuke
kaleforniakravings.com

Sastojci:

  • 4 srednje jabuke
  • 4 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 1 kašičica cimeta
  • Šaka sjeckanih oraha ili lješnjaka
  • Sok od pola limuna
  • Grčki jogurt ili sladoled od vanile za serviranje (po želji)

Priprema:

Zagrij rernu na 180°C. Operi jabuke i pažljivo ukloni sredinu sa sjemenkama, pazeći da ne probušiš dno.

U svaku jabuku nakapaj malo soka od limuna, dodaj kašiku meda, pospi cimetom i napuni sjeckanim orašastim plodovima.

Poredaj jabuke u posudu za pečenje, prelij sa malo vode na dnu posude.

Peci oko 30-35 minuta dok jabuke ne omekšaju i korica ne postane zlatno smeđa.

Posluži toplo, uz grčki jogurt ili kuglu sladoleda.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum