Trenutno čitaš
Mascarpone krema sa smokvama: Savršen desert za kraj ljeta

Mascarpone krema sa smokvama: Savršen desert za kraj ljeta

desert sa smokvama
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako tražiš desert koji spaja bogatstvo ukusa i eleganciju, mascarpone krema sa smokvama je pravi izbor za tebe! Ova kremasta poslastica kombinuje svilenkastu teksturu mascarpone sira, osvježavajuću notu grčkog jogurta i slatkoću smokava kuhanih u proseccu.

Bilo da želiš da impresioniraš goste ili da sebi priuštiš poseban trenutak, ovaj desert je idealan za svaku priliku.

Sastojci:

  • 120 g suhih smokava (može i svježih, samo ih kraće kuhaj, oko 10 minuta)
  • 30 g smeđeg šećera
  • 240 ml prosecca
  • Korica narandže
  • Štapić cimeta
  • 250 g mascarpone sira
  • 70 g grčkog jogurta
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1/2 mahune vanile
  • 1 kašika soka limuna
  • 90 g šećera u prahu

Priprema:

Smokve isjeci na kockice. U lonac dodaj prosecco, smeđi šećer, 100 ml vode, koricu narandže i štapić cimeta. Zagrij do vrenja i dodaj smokve. Kuhaj na laganoj vatri oko 30 minuta, dok smokve ne omekšaju i umak se zgusne.

Kada su smokve omekšale i umak se zgusnuo, skloni sa vatre i ostavi da se ohladi.

Za kremu, u posudi izmiksaj mascarpone sir, grčki jogurt, mahunu vanile, sok od limuna i šećer u prahu. U drugoj posudi izmiksaj vrhnje za šlag.

Pročitaj
mafini

Sjedinite šlag i mascarpone kremu špatulom, pažljivo miješajući dok se sve dobro ne sjedini. Kremu rasporedi u čaše za serviranje, dodaj preliv od smokava i stavi u frižider na nekoliko sati.

Prije posluživanja, ostavi desert 5 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se ukusi dodatno oslobodili. Uživaj u savršenom spoju kremaste teksture i voćne svježine!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum