Ako tražiš desert koji spaja bogatstvo ukusa i eleganciju, mascarpone krema sa smokvama je pravi izbor za tebe! Ova kremasta poslastica kombinuje svilenkastu teksturu mascarpone sira, osvježavajuću notu grčkog jogurta i slatkoću smokava kuhanih u proseccu.
Bilo da želiš da impresioniraš goste ili da sebi priuštiš poseban trenutak, ovaj desert je idealan za svaku priliku.
Sastojci:
- 120 g suhih smokava (može i svježih, samo ih kraće kuhaj, oko 10 minuta)
- 30 g smeđeg šećera
- 240 ml prosecca
- Korica narandže
- Štapić cimeta
- 250 g mascarpone sira
- 70 g grčkog jogurta
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1/2 mahune vanile
- 1 kašika soka limuna
- 90 g šećera u prahu
Priprema:
Smokve isjeci na kockice. U lonac dodaj prosecco, smeđi šećer, 100 ml vode, koricu narandže i štapić cimeta. Zagrij do vrenja i dodaj smokve. Kuhaj na laganoj vatri oko 30 minuta, dok smokve ne omekšaju i umak se zgusne.
Kada su smokve omekšale i umak se zgusnuo, skloni sa vatre i ostavi da se ohladi.
Za kremu, u posudi izmiksaj mascarpone sir, grčki jogurt, mahunu vanile, sok od limuna i šećer u prahu. U drugoj posudi izmiksaj vrhnje za šlag.
Sjedinite šlag i mascarpone kremu špatulom, pažljivo miješajući dok se sve dobro ne sjedini. Kremu rasporedi u čaše za serviranje, dodaj preliv od smokava i stavi u frižider na nekoliko sati.
Prije posluživanja, ostavi desert 5 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se ukusi dodatno oslobodili. Uživaj u savršenom spoju kremaste teksture i voćne svježine!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.