Trenutno čitaš
Savršen ljetni ručak: Pasta u svojim najboljim izdanjima

Savršen ljetni ručak: Pasta u svojim najboljim izdanjima

pasta
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u svježim i laganim jelima. Kada govorimo o idealnom ljetnom ručku, pasta je uvijek odličan izbor. Brza za pripremu, svestrana i nevjerojatno ukusna, pasta se može prilagoditi ljetnoj sezoni koristeći svježe namirnice i sezonske okuse.

Donosimo nekoliko inspiracija za savršeni ljetni ručak s pastom koji će ti donijeti užitak i osvježenje.

Pasta s cherry paradajzom i mozzerelom

Za lagan i svjež obrok, pasta s paradajzom i mozzerelom je savršen izbor. Ovaj recept spaja slatkoću cherry paradajza s kremastošću mozzerele, stvarajući harmoničan okus.

Sastojci:

  • 250 g tjestenine po izboru
  • 200 g cherry paradajza, prepoloviti
  • 150 g svježe mozzerela, narezane na kockice
  • Svježi bosiljak
  • Maslinovo ulje
  • So i biber
pasta
Foto: olivetomato.com

Priprema:

Tjesteninu skuhati. Ocijediti i staviti sa strane. Na maslinovom ulju na srednjoj vatri propržiti cherry paradajz dok ne omekša i ne pusti sok. Pomiješaj kuhanu tjesteninu s cherry paradajzom, dodaj kockice mozzerele i svježi bosiljak. Začini solju i paprom, te posluži uz dodatak maslinovog ulja.

Pasta s pesto sosom i ljetnim povrćem

Pesto sos je ljetni klasik koji se odlično slaže s raznim vrstama paste. Dodaj sezonsko povrće za dodatnu svježinu i nutritivne vrijednosti.

Sastojci:

  • 250 g tjestenine po izboru
  • 1 šoljica svježeg pesto sosa
  • 1 crvena paprika, narezana
  • 1 žuta paprika, narezana
  • 1 šoljica kukuruza
  • 100 g feta sira, izmrvljenog
  • Svježi peršun
pesto
@nourishedbynutrition.com

Priprema:

Skuhati tjesteninu. Na maslinovom ulju kratko propržiti paprike i kukuruz dok ne postanu mekani. Pomiješaj tjesteninu s pesto sosom, povrćem i feta sirom. Pospi svježim peršunom i posluži toplo ili hladno.

Pasta s kremom od avokada i limuna

Ova kremasta pasta sa svježim avokadom i limunom je savršena za one koji traže nešto zdravije i laganije, ali jednako ukusno.

Pročitaj

Sastojci:

  • 250 g tjestenine
  • 2 zrela avokada
  • Sok i korica od 1 limuna
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • Svježi bosiljak
  • So i biber
pasta
Foto: alphafoodie.com

Priprema:

Tjesteninu skuhati i ocijediti. U blenderu pomiješati avokado, limunov sok i koricu, češnjak i maslinovo ulje. Miksati dok ne postane glatka krema. Pomiješaj kremu od avokada s kuhanom tjesteninom i začini solju i biberom. Posluži uz svježi bosiljak i dodatak limunove korice.

Uživaj!

Naslovna fotografija: alphafoodie.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum