Radujemo se dolasku proljeća, jer sa njim stižu i predivne sezonske namirnice! Ovakav mladi luk, umotan u listove slanine ili šunke, ulični prodavači prodaju širom Sicilije i naziva se Cipollate con Pancetta. Jedinstvenog je ukusa i savršena užina, kao i predjelo za svaku priliku.
Sastojci za 4 porcije:
- 24 struka mladog luka
- 8 listova šunke ili pancete
- Morska so i krupno mljeveni crni biber, po ukusu
- ¼ šolje ulja
Postupak:
Umotati po 3 struka mladog luka jednim listom slanine ili šunke. Ponoviti postupak sa preostalim namirnicama i posuti solju i biberom. Zagrijati ulje u velikoj tavi na srednjoj temperaturi. Pržiti urolani luk, okrećući sa svake strane, dok ne porumeni, 6-8 minuta. Servirati vruće.
Izvor: saveur.com
Ključne riječi