Trenutno čitaš
Ovo su najljepši vrtovi na svijetu!

Ovo su najljepši vrtovi na svijetu!

Young Lions
Young Lions

Ko ne voli lijepu šetnju u vrtu? Ništa ne predstavlja proljeće kao procvjetalo cvijeće, a to je savršen trenutak da provedemo više vremena napolju. Kroz istoriju, bašte su bile oaze odmora i izvori kreativnosti, što je omogućilo ljudima da se spoje sa prirodom, a ako želiš da pogledaš koji su najljepši vrtovi na svijetu na pravom si mjestu.

Brooklyn botanički vrt, Brooklyn, SAD

Osnovan 1910. godine, Brooklyn botanični vrt je smješten u Mount Prospect Parku. Ovaj vrt ima 14.000 vrsta biljaka raširenih na više područja, uključujući vodeni vrt, englesku baštu tematizovanu oko biljaka nazvanih po Shakespeareovim predstavama i mirisni vrt za slabovide. Brooklyn Botanic Garden je možda najpoznatiji po svom izuzetnom japanskom vrtu i više od 200 stabala trešnje koja svakog proljeća privlače mnoštvo ljudi.

Foto: mymodernmet.com

Versajski vrtovi, Versaj, Francuska

Ova prostrana bašta, koja se nalazi zapadno od Versajske palate, prostire se na skoro 2000 hektara zemlje. Veći dio pejzaža je rađen u stilu klasičnih francuskih vrtova, prepoznatljivih po svojoj simetriji. Njegovani travnjaci su prošarani cvijećem, skulpturama i fontanama koje datiraju još iz vremena Luja XIV. Izvorno pravljeni za kralja, Versajski vrtovi su proglašeni UNESCO-vim svjetskim kulturnim naslijeđem, zajedno sa samom palatom.

Foto: mymodernmet.com

Vila D’este, Tivoli, Italija

Ova vila iz 16. vijeka izvan Rima omiljena je po terastastim vrtovima i raskošnim fontanama, od kojih jedna pušta muziku. Ova vila je prekrasan primjer italijanskog renesansnog vrta, gdje je krajolik trebalo da daje inspiraciju za razmišljanje.

Foto: mymodernmet.com

Butchart vrtovi, Britanska Kolumbija, Kanada

Ova prelijepa oaza u Viktoriji, Britanskoj Kolumbiji već više od 100 godina privlači posjetioce svojim bujnim zelenilom i šarenim cvijećem. Butchart ima 50 stalnih vrtlara koji se brinu o 55 hektara vrtova, što uključuje 26 plastenika. Potonuli vrt je omiljeno područje ovog pejzaža. Formiran je u okviru nekadašnjeg kamenoloma od krečnjaka i transformisan je od strane Jennie Butchart, supruge bogatog proizvođača cementa, koji je prvi zamislio dizajn pejzaža.

Foto: mymodernmet.com

Keukenhof, Lisse, Holandija

Holandiju ne možeš posjetiti u proljeće, a da ne vidiš tulipane. Ako si pravi ljubitelj, to znači odlazak u poznati Keukenhof. Od kraja marta do kraja maja, posjetioci se okupljaju kako bi vidjeli šarene cvjetne livade ispunjene tulipanima, narcisima i zumbulima. Prema Keukenhofu, svake godine više od 100 holandskih florističkih kompanija zasadi 7 miliona proljetnih lukovica.

Foto: mymodernmet.com

Nong Nooch tropska bašta, Pattaya, Tajland

Ovaj botanički vrt na Tajlandu nije samo turistička atrakcija, to je i istraživački centar posvećen proučavanju cikada, klase sjemenskih biljaka nalik na palme, koje datiraju još od prije 280 miliona godina. Interesantno je da je Nong Nooch tropski botanički vrt prvobitno kupljen kao plantaža, ali su vlasnici brzo odlučili da koriste 600 hektara za sadnju tropskog cvijeća i biljaka u pokušaju očuvanja divljih životinja. U vrtu se nalazi preko 650 autohtonih biljnih vrsta.

Foto: mymodernmet.com

Ryoan-ji vrt, Kyoto, Japan

Smješten u krugu Ryokan-ji Zen budističkog hrama u Kyotu, nalazi se vrt koji se smatra simbolom kamene bašte japanskog suhog krajolika. Ovaj zen vrt karakterišu velike kamene formacije okružene pješčanim šljunkom. Kamenje je strateški postavljeno tako da se ne vidi sve odjednom. Vjeruje se da je, svako ko ih sve može vidjeti iz jednog mjesta, prosvjetljen.

Foto: mymodernmet.com

Powerscourt Estate, Enniskerry, Irska

Pročitaj

Ovo veliko imanje u Irskoj poznato je po dvorcu iz 13. vijeka, i po vrtovima koji se prelivaju preko 47 hektara.

Foto: mymodernmet.com

Kew vrtovi, London, Engleska

Kew, koji se nalazi u južnom Londonu, poznat je širom svijeta zbog više od 50.000 vrsta biljaka. Osim toga, to je važno središte za botanička istraživanja. Na tom istorijskom lokalitetu nalaze se rijetke i ugrožene vrste biljaka. Ostale atrakcije uključuju bambusov vrt, arboretum i konzervatorijum Princess of Wales, staklenik koji sadrži biljke iz 10 različitih klimatskih zona.

Foto: mymodernmet.com

Monetov vrt, Giverny, Francuska

Smješteni na mjestu kuće Claude Moneta, ovi vrtovi inspirisali su čuvenu seriju „Vodeni Ljiljani“. Danas je moguće uroniti u svijet Moneta posjetom Givernyu. Njegov kultni vodeni vrt, zajedno sa japanskim mostom, i dalje je netaknut kako bi posjetioci mogli uživati tokom cijele godine. Posjetioci će takođe uživati u živopisnom cvjetnom vrtu koji je postavljen kako bi zadovoljio Monetovu kreativnu maštu.

Foto: mymodernmet.com

 

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum