Trenutno čitaš
Ukusne i sočne lazanje sa gljivama

Ukusne i sočne lazanje sa gljivama

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako želiš da svoj ručak ili večeru uljepšaš jelom koje se čini luksuznim i prijatnim, ove lazanje sa gljivama su savršen izbor.

To je elegantan preokret klasične lazanje, sa kremastim bijelim umakom koji nadopunjuje okuse gljiva i svježinu špinata. Uprkos svom bogatom i sofisticiranom ukusu, ove lazanje se prave od nekoliko jednostavnih sastojaka.

Sastojci:

  • Tijesto za lazanje: Dovoljno za 4 sloja
  • Maslinovo ulje: 70 ml
  • Gljive: 500 g, narezane
  • So: po ukusu
  • Crni luk: 1 veći, sitno isečen
  • Špinat: 100 g, sitno isjeckan
  • Bijeli luk: 4 češnja, samljeven
  • Neslani puter: 40 g
  • Sušeni paradajz: 5 komada, isjeckan
  • Brašno: Za zgušnjavanje sosa ili pomešati sa vodom (odnos 1:1) ili pržiti sa lukom i bijelim lukom
  • Mlijeko: 250 ml
  • Muškatni oraščić: opciono, prstohvat
  • Mljevena paprika: Po ukusu
  • Parmezan: 100 g, rendanog
  • Mozzarela sir: 250 g, rendanog

Priprema:

Pripremite gljive i sšpinat. Zagrij maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i dinstaj oko 5 minuta.

Umešaj bijeli luk i dinstaj još minut. Dodaj gljive narezane na ploške i dinstaj dok ne puste sok i omekšaju, oko 10 minuta.

Umiješaj nasjeckani sušeni paradajz i špinat, dinstaj dok špinat ne uvene. Začini solju i mljevenim biberom po ukusu.

U posebnoj posudi otopi puter na srednjoj vatri. Umiješaj brašno, kuhaj minutu dok ne dobiješ pastu. Postepeno umuti mlijeko, pazeći da nema grudvica.

Kuhaj sos dok se ne zgusne uz stalno miješanje oko 5-7 minuta. Po želji dodaj prstohvat muškatnog oraščića i začini solju i mljevenim biberom.

Umiješajte polovinu naribanog parmezana dok se ne otopi i sjedini.

Zagrij pećnicu na 20°C, postavljajući rešetku u sredinu. Na dno posude za pečenje premaži tanak sloj bijelog sosa. Na vrh stavite sloj tijesta (listova) za lazanje.

Pročitaj
veganski karamel namaz

Preko tijesta premaži sloj mješavine gljiva i špinata, a zatim pospi rendanom mozzarelom. Dodajte sloj bijelog sosa preko mazzarele.

Ponavljaj slojeve dok ne dobiješ četiri sloja, završavajući slojem sosa i preostalim parmezanom.

Posudu za pečenje prekrij aluminijskom folijom, pazeći da ima prostora između vrha folije i sira da se spriječi lijepljenje. Peci 20 minuta.

Otkrij i peci još 10 minuta, ili dok vrh ne porumeni.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum