Trenutno čitaš
Ovo nam je otkriće: Pronašli smo recept za hrskavi začinjeni grah

Ovo nam je otkriće: Pronašli smo recept za hrskavi začinjeni grah

hrskavi grah
Tropic - CLEA Health & Beauty
Tropic - CLEA Health & Beauty

Tražiš li novi način da obogatiš svoje salate? Ne traži dalje! Ovaj recept pronašli smo na Instagramu kod food blogerke @foodoris_, koja uz ovaj hrskavi element podiže salatu na potpuno novi nivo.

Hrskavi grah, baš kao i popularan recept za slanutak, ne samo da je ukusan kao grickalica, već čini i hrskav dodatak salatama, kao što je prikazano u ovom receptu.

Ova hrskava salata ne samo da je puna ukusa, već je i bogata proteinima i vlaknima, čineći je zadovoljavajućom i zdravom opcijom za bilo koju priliku. Bilo da je konzumiraš kao grickalicu ili kao dio obroka, ovaj recept će sigurno oduševiti!

Sastojci za hrskavi grah:

  • 1 konzerva (velika) bijelog graha
  • 1 kašika za’atar začina
  • 1 kašika nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica češnjaka u prahu
  • 1 kašičica luka u prahu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So (po ukusu)

Sastojci za preliv:

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike bijelog balzamičnog octa (alternativa: bilo koji drugi ocat)
  • Sok od jednog malog limuna
  • So (po ukusu)
  • 1 kašičica suvog vlašca

Priprema:

Zagrij rernu na 220°C.  Ocijedi i isperi grah, a zatim ostavi da se kratko ocijedi u cjediljki.

U zdjeli, pomiješaj grah sa za’atar začinom, nutritivnim kvascem, češnjakom u prahu, lukom u prahu, maslinovim uljem i solju. Pazi da grah bude ravnomjerno obložen začinima.

Rasporedi začinjen grah u jednom sloju na plehu obloženom papirom za pečenje. Peci oko 25 minuta ili dok ne postane hrskav. Za dodatnu hrskavost, može posuti malo brašna prije pečenja.

U maloj zdjeli, umuti zajedno maslinovo ulje, bijeli balzamični ocat, sok od limuna, so i suvi vlasac dok se dobro ne sjedini. Prilagodi začinjavanje prema ukusu.

Pročitaj
ELIKSIR, ZELENI SOK, SMOOTHIE

Dok se grah peče, pripremi sastojke za salatu. Možeš koristiti razno svježe povrće, kuhani kuskus i tostirane bademe. Nakon što grah postane hrskav i zlatno smeđe boje, izvadite ga iz rerne i pusti ih da se malo ohladi.

U velikoj zdjeli, pomiješaj hrskave leblebije sa izabranim povrćem, kuskusom i tostiranim bademima. Prelij pripremljeni limunov preliv preko salate i dobro promiješaj dok sve ne bude ravnomjerno obloženo.

Posluži hrskavu salatu odmah kao ukusan i hranljiv obrok ili prilog.

Naslovna fotografija: @foodoris_

 

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum