Trenutno čitaš
Ovo nam je otkriće: Pronašli smo recept za hrskavi začinjeni grah

Ovo nam je otkriće: Pronašli smo recept za hrskavi začinjeni grah

hrskavi grah
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Tražiš li novi način da obogatiš svoje salate? Ne traži dalje! Ovaj recept pronašli smo na Instagramu kod food blogerke @foodoris_, koja uz ovaj hrskavi element podiže salatu na potpuno novi nivo.

Hrskavi grah, baš kao i popularan recept za slanutak, ne samo da je ukusan kao grickalica, već čini i hrskav dodatak salatama, kao što je prikazano u ovom receptu.

Ova hrskava salata ne samo da je puna ukusa, već je i bogata proteinima i vlaknima, čineći je zadovoljavajućom i zdravom opcijom za bilo koju priliku. Bilo da je konzumiraš kao grickalicu ili kao dio obroka, ovaj recept će sigurno oduševiti!

Sastojci za hrskavi grah:

  • 1 konzerva (velika) bijelog graha
  • 1 kašika za’atar začina
  • 1 kašika nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica češnjaka u prahu
  • 1 kašičica luka u prahu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So (po ukusu)

Sastojci za preliv:

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike bijelog balzamičnog octa (alternativa: bilo koji drugi ocat)
  • Sok od jednog malog limuna
  • So (po ukusu)
  • 1 kašičica suvog vlašca

Priprema:

Zagrij rernu na 220°C.  Ocijedi i isperi grah, a zatim ostavi da se kratko ocijedi u cjediljki.

U zdjeli, pomiješaj grah sa za’atar začinom, nutritivnim kvascem, češnjakom u prahu, lukom u prahu, maslinovim uljem i solju. Pazi da grah bude ravnomjerno obložen začinima.

Rasporedi začinjen grah u jednom sloju na plehu obloženom papirom za pečenje. Peci oko 25 minuta ili dok ne postane hrskav. Za dodatnu hrskavost, može posuti malo brašna prije pečenja.

U maloj zdjeli, umuti zajedno maslinovo ulje, bijeli balzamični ocat, sok od limuna, so i suvi vlasac dok se dobro ne sjedini. Prilagodi začinjavanje prema ukusu.

Pročitaj
limunada

Dok se grah peče, pripremi sastojke za salatu. Možeš koristiti razno svježe povrće, kuhani kuskus i tostirane bademe. Nakon što grah postane hrskav i zlatno smeđe boje, izvadite ga iz rerne i pusti ih da se malo ohladi.

U velikoj zdjeli, pomiješaj hrskave leblebije sa izabranim povrćem, kuskusom i tostiranim bademima. Prelij pripremljeni limunov preliv preko salate i dobro promiješaj dok sve ne bude ravnomjerno obloženo.

Posluži hrskavu salatu odmah kao ukusan i hranljiv obrok ili prilog.

Naslovna fotografija: @foodoris_

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum