Uz mnoge zdravstvene probleme, ljudi počinju mijenjati svoju ishranu kako bi bolje podržali svoje zdravlje. Povrće krstaša preuzima vodeću ulogu zbog svoje sve veće popularnosti i potencijalnih prednosti, kao što su mršavljenje i bolja kontrola krvnog pritiska.
Šta je povrće krstaša?
Povrće krstaša pripada porodici biljaka Brassicaceae, poznatoj kao porodica kupusa. Vjeruje se da ovo povrće nije samo bogato nutritivnim sastavom, već je povezano i sa smanjenim rizikom od raznih karcinoma, depresije i srčanih bolesti. To je vjerovatno zbog njihovog bogatstva raznim zaštitnim biljnim spojevima kao što su hemikalije koje sadrže sumpor, flavonoidi i karotenoidi.
Povrće krstaša koje možeš uključiti u svoju ishranu…
Brokula
Ovo zeleno povrće sadrži nekoliko antioksidansa poput vitamina C i E, kao i beta-karoten, a svi oni pomažu u zaštiti tjelesnih stanica od oštećenja slobodnih radikala kako bi se smanjio rizik od razvoja određenih hroničnih bolesti.
Osim toga, protuupalna svojstva brokule pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska i razine holesterola. Za one koji se nadaju da će smršaviti, ovo povrće sa visokim sadržajem vlakana može pomoći u zdravlju probavnog sistema i mršavljenju.
Kupus
I zeleni i crveni kupus bogati su vitaminima C i K, ali crveni kupus ima blagu prednost u nutritivnom sektoru zahvaljujući dodatnim antocijanima, koji su zaslužni za njegovu ljubičasto-crvenu boju. Ovi flavonoidi su povezani s boljim kardiovaskularnim zdravljem štiteći arterije od nakupljanja masnih tvari koje mogu dovesti do zatajenja srca.
Uz to, zeleni kupus je i dalje jednako zdrav (bez manjka antocijana) i ima sličan ukus. Biranje između to dvoje svodi se na preferencije.
Prokulice
Pored antikancerogenih svojstava koja se mogu naći u svim vrstama povrća, prokulice su bogate mnogim važnim nutrijentima, posebno vitaminima K i C. Vitamin K pomaže u održavanju pravilnih kardiovaskularnih i moždanih funkcija, dok vitamin C pomaže u održavanju odgovarajućeg imuniteta, a istovremeno štite od oksidativnog oštećenja slobodnih radikala u tijelu.
Rotkvica
Rotkvice su dobri izvori vitamina C, između ostalih antikancerogenih i antioksidativnih nutrijenata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja određenih karcinoma.
Osim toga, ima malo ugljikohidrata, ali ima puno kalija, što znači da rotkvice mogu držati pod kontrolom i debljanje i krvni pritisak. Rotkvice su takođe bogate vodom i cinkom, što može pomoći u održavanju zdravog tena i generalno dobrog zdravlja kože.
Kelj
Kelj je jednako hranljiv kao i ostalo povrće krstaša jer sadrži iste antikancerogene i antioksidativne vitamine i hranjive materije. Kelj takođe sadrži određene supstance koje mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola u organizmu povećavajući izlučivanje žučnih kiselina potrebnih za rastvaranje holesterola.
Karfiol
Ovo posebno povrće je vrlo popularno među onima koji slijede keto dijetu, jer se smatra alternativom s niskim udjelom ugljikohidrata hrani kao što je tijesto za pizzu, pa čak i riža. Sadrži ista zaštitna biljna jedinjenja koja se nalaze u svim vrstama krstaša, ali je važno napomenuti da se ovo povrće najbolje konzumira sirovo. Utvrđeno je da kuhanje karfiola na pari ima negativan uticaj na njegovu nutritivnu vrijednost, posebno na antioksidativna svojstva.
Repa
Korijen repe ima i antioksidativna svojstva svih vrsta povrća koje smanjuju rizik od hroničnih bolesti i svojstva mršavljenja pojedinih članova ove porodice. Poznato je i da ovo povrće bogato vlaknima promoviše dobro zdravlje crijeva jer može spriječiti razvoj zdravstvenih problema u ovoj oblasti i smanjiti pritisak u debelom crijevu.
Rukola
Poput sličnog lisnatog zelenog povrća, rukola je vrlo bogata željezom, što može biti vrlo korisno za one koji se bore s anemijom zbog nedostatka željeza i njenim simptomima. Starije odrasle osobe takođe se ohrabruju da dodaju više rukole u svoju prehranu jer je povezana s poboljšanjem kognitivnih funkcija.
Osim ove dvije jedinstvene prednosti, posjeduje iste antioksidativne nutrijente i vitamine kao i drugo povrće krstaša koje je ovdje navedeno.
Zdravstvene prednosti povrća krstaša
Povrće krstaša poznato je po svojim antioksidativnim, antikancerogenim i protuupalnim svojstvima. Mogu smanjiti rizik od raznih karcinoma, kardiovaskularnih problema, te kardiometaboličkih i probavnih bolesti.
Nekoliko specifičnih vrsta karcinoma za koje su istraživači otkrili da se potencijalno mogu spriječiti redovnim unosom povrća krstaša uključuju rak prostate, kolorektalni rak, rak pluća i rak dojke.
Ko ne bi trebao jesti toliko povrća krstaša?
Za većinu ljudi nema razloga da isključe povrće iz svoje prehrane. Jedini izuzetak su, međutim, oni koji imaju hipotireozu. To je zato što je otkriveno da povrće krstaša može ometati funkciju štitne žlijezde, što može dodatno pogoršati različite efekte neaktivne štitne žlijezde, kao što su umor i veća osjetljivost na niske temperature.