Da li znaš da se od kvinoje može napraviti ne samo odličan prilog, već i tijesto za ukusne palačinke!? Ove palačinke su ne samo ukusne, već su i bogate hranjivim sastojcima, čineći ih idealnim izborom za doručak ili lagani obrok tokom dana.
Kvinoja je izvor proteina i vlakana. Bilo da preferiraš slatke ili slane kombinacije, ove palačinke pružaju mnogo mogućnosti za kreativnost u kuhinji. Isprobaj ovaj recept i uživaj u jednostavnom, a nutritivno bogatom obroku!
Sastojci za palačinke od kvinoje:
- Kvinoja – 100 gr
- Voda – 150 ml
- Mrkva – 60 gr
- Mladi luk – 1 kom.
- Peršun – 2-3 grančice
- Ružičasta himalajska so – 1/3 kašičice
- Začini po ukusu
Priprema:
Isperi kvinoju i potopi je u čistu vodu 3-4 sata. Za ovaj recept, najpogodnija je bijela kinoa.
Nakon namakanja, ocijedi vodu iz kvinoje i ponovo je isperi. U blenderu, sjedini kvinoju sa 150 ml vode, soli i začinima po ukusu. Blendaj smjesu 1-2 minute dok ne postane homogena.
Dodaj narendanu mrkvu i sjeckano začinsko bilje u smjesu. Možeš prilagoditi palačinke dodavanjem više povrća prema ukusu.
Zagrij tiganj na srednje jakoj vatri i podmaži ga kokosovim uljem. Podijeli tijesto na 2 jednaka dijela za dvije ravne palačinke prečnika 25 cm.
Peci palačinku 5 minuta s jedne strane, zatim okreni i peci još 3 minute s druge strane, sve dok ne postanu zlatno smeđe boje.
Gotove palačinke možeš poslužiti s različitim filovima po izboru.
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.