U domenu deserta, malo kreacija može parirati privlačnosti tiramisua, s njegovim nježnim slojevima i očaravajućim okusima. Podižući ovaj italijanski klasik na nove visine, Matcha Tiramisu prepliće suštinu tradicionalnog tiramisua sa živim notama matcha zelenog čaja, što rezultira zadivljujućom fuzijom koja mami nepce.
Krenimo na kulinarsko putovanje kako bismo napravili ovaj kremasti užitak prožet matchom.
Sastojci:
- 3 žumanca
- 50 g (1/4 šolje) šećera
- 1 kašičica praha/ekstrakta vanilije
- 250 g mascarpone sira
- 250 ml (1 šolja) hladnog vrhnja za šlag
- 12 g (2 kašike) Matcha praha
- 250 ml (1 šolja) tople vode
- 30 komada piškota
Priprema:
U posudi umuti žumanca i šećer dok smjesa ne poblijedi i zgusne. Dodaj vanilin prah ili ekstrakt, nastavi da mutiš dok se dobro ne sjedini. Lagano umiješaj mascarpone sir dok ne dobiješ glatku, kremastu konzistenciju.
U posebnoj posudi umuti hladnu pavlaku za šlag. Pažljivo umiješaj šlag u mascarpone smjesu dok se potpuno ne sjedini. Ostavi na stranu.
U plitkoj posudi pomiješajte Matcha prah sa vrućom vodom, snažno miješajući dok se matcha potpuno ne otopi. Ostavi matcha smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu.
Nakratko umoči svaku piškotu u pripremljenu matcha infuziju, pazeći da bude ravnomjerno premazan, ali ne previše zasićen.
Na dno posude za serviranje rasporedi sloj namočenih piškota, stvarajući čvrstu podlogu. Kašikom nanesi obilan sloj kreme od mascarponea preko piškota, izravnaj ga lopaticom da raspodjeliš smjesu.
Ponovi postupak slaganja sa još jednim slojem piškota umočenih u matcha smjesu, a zatim slojem mascarpone kreme dok se posuda ne napuni, a završi slojem kremaste smjese na vrhu. Ukrasi po želji.
Složeni tiramisu prekrij plastičnom folijom i ostavi u frižideru najmanje 4 sata da se ukusi spoje i da se desert stegne.