Ovo su najbolji recepti za ukusni mousse… Mousse, sa svojom prozračnom teksturom i bogatim okusom, dugo je bio omiljeni desert mnogima širom svijeta. Ovladavanje umjetnošću stvaranja savršenog moussa može unaprijediti kulinarske vještine i impresionirati čak i najzahtjevnija nepca.
Od klasične čokolade do voćnih varijacija, ovi recepti za mousse nude očaravajuću kombinaciju okusa i tekstura, koji će impresionirati svakog ljubitelja najfinijeg deserta. Bez obzira da li organizuješ večeru ili jednostavno uživaš u slatkom zalogaju, ovi ukusni recepti za mousse su nešto što svaki ljubitelj slastica treba probati.
Igraj se s različitim sastojcima i okusima da stvoriš svoj lični najbolji mousse i unaprijediš svoje kulinarsko iskustvo na novi nivo.
Klasični čokoladni mousse
Sastojci:
- 200g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
- 4 velika jaja
- 50 g kristalnog šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Otopi tamnu čokoladu u posudi na pari, pazeći da posuda ne dodiruje vodu. Kad se otopi, ostavi da se malo ohladi. U drugoj posudi umuti žumanjke s pola šećera, dok ne postanu blijedi i kremasti. Umuti ekstrakt vanilije.
Postepeno ulijevaj otopljenu čokoladu u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući dok se dobro ne sjedini. U drugoj posudi umuti bjelanjke s prstohvatom soli, dok se ne formiraju mekani vrhovi. Postepeno dodaj preostali šećer i nastavite mutiti dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
U drugoj posudi umuti slatku pavlaku dok se ne formiraju mekani vrhovi. Nježno umiješaj umućenu pavlaku u smjesu čokolade, a zatim umućene bjelanjke.
Prebaci mousse u čaše ili posudice i stavi u frižider najmanje 4 sata, po mogućnosti preko noći.
Mousse od bijele čokolade sa malinama
Sastojci:
- 150 g bijele čokolade, fino nasjeckane
- 1 šolja malina
- 2 kašike kristalnog šećera
- 2 šolje slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Otopi bijelu čokoladu na pari. Kad se otopi, ostavi da se malo ohladi. U blenderu ili multipraktiku izmiksaj maline sa šećerom dok ne dobiješ pire. Procijedi pire kroz finu cjediljku da ukloniš sjemenke.
U posudi umuti slatku pavlaku s ekstraktom vanilije. Nježno umiješaj otopljenu bijelu čokoladu u umućenu pavlaku, zatim dodaj malinasti pire. Prebaci mousse u čaše ili posudice i stavi u frižider najmanje 3-4 sata.
Veganski čokoladni mousse od avokada
Sastojci:
- 2 zrela avokada, oguljena i očišćena
- 100 g tamne čokolade (bez mliječnih proizvoda)
- 4 kašike javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- 2 kašike neslađenog kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
Otopi tamnu čokoladu na pari. Kad se otopi, ostavi da se malo ohladi. U blenderu ili multipraktiku kombinuj avokado, otopljenu čokoladu, javorov sirup, kakao prah, ekstrakt vanilije i so. Blendaj dok ne postane glatko i kremasto.
Prebaci mousse u čaše ili posudice i stavi u frižider najmanje 2-3 sata da se stisne.