Brownies od datula koji se ne peku su ukusan i zdrav desert, koji će zadovoljiti svačiji ukus. Sa kombinacijom oraha, kakao praha, i datula, ovaj kolač pruža bogatstvo ukusa bez potrebe za pečenjem. Dodatno, može se obogatiti čokoladnim ganacheom ili domaćom nutellom, pružajući dodatnu dimenziju slatkog užitka.
Sastojci:
- 200 g oraha
- 80 g kakao praha, nezaslađenog
- 2 kašičice espresso praha, po želji
- ½ kašičice morske soli
- 300 g datula, bez koštica
- 200 g putera od lješnjaka
- ½ kašičice vanile u prahu
- čokoladni ganache ili nutella za glazuru
- tostirani lješnjaci, po želji
- maline, po želji
Priprema:
Dodaj orahe, kakao prah, espresso prah i so u procesor za hranu ili blender i miksaj nekoliko minuta dok ne nalikuju konzistenciji finih mrvica. Dodaj datule, puter od lješnjaka i vaniliju i ponovo miksaj dok se sastojci ne sljube i formiraju konzistenciju tijesta.
Sirovu smjesu za kolač utisni u tepsiju obloženu papirom za pečenje i zagladi je pomoću zadnje strane kašike. Stavi u frižider da se malo stegne 1-2 sata.
Nanesi glazuru (čokoladni ganache ili nutella) na kolač u ravnomjernom sloju koristeći lopaticu. Pospi kolač prženim lješnjacima i malinama ili jagodama. Kolač vrati u frižider na još sat vremena da se ganache stegne, a zatim nareži na pojedinačne kocke.