Trenutno čitaš
Sve što trebaš znati o filmovima i serijama koji su osvojili nagradu Zlatni globus

Sve što trebaš znati o filmovima i serijama koji su osvojili nagradu Zlatni globus

Dodjela Zlatnog globusa 2024. zaključena je tako što su Oppenheimer i Poor Things bili posebno uspješni filmovi, a The Bear, Succession i Beef  osvojili su nagrade za najbolje serije.

Oppenheimer

Oppenheimer je dobio nagrade za najbolji film (dramu) i najbolju originalnu muziku. Christopher Nolan je osvojio Zlatni globus za najbolju režiju filma, Cillian Murphy je osvojio nagradu za najboljeg glumca u dramskom filmu, a Robert Downey Jr. osvojio je nagradu za najbolju izvedbu glumca u sporednoj ulozi u bilo kojem filmu.

Sinopsis: Oppenheimer je epski biografski triler o J. Robertu Oppenheimeru, američkom fizičaru koji je tvorac “atomske bombe”. Zasnovan na biografiji Američki Prometej iz 2005. autora Kaija Birda i Martina J. Sherwina, film prikazuje Oppenheimerovu karijeru, s pričom koja se pretežno fokusira na njegove studije, režiju projekta Manhattan tokom Drugog svjetskog rata i njegovo bezbjednosno saslušanje iz 1954. godine.

Poor Things

Film Yorgosa Lanthimosa, s Emmom Stone u glavnoj ulozi, još uvijek je dostupan samo za gledanje u bioskopima. Film je osvojio Zlatni globus za najbolji film (mjuzikl ili komedija), a Emma Stone je osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu – mjuziklu ili komediji.

Sinopsis: Oživljena od strane neortodoksnog naučnika, mlada žena bježi s advokatom u avanturu širom kontinenata. Oslobođena predrasuda svog vremena, ona raste nepokolebljivo u svojoj namjeri da se zalaže za jednakost i oslobođenje.

Barbie

Iako je Barbie film imao najviše nominacija, osvojio je samo nagrade za najbolje kinematografsko i box office ostvarenje (nova kategorija), a pjesma “What Was I Made For?” Billie Eilish, osvojila je nagradu za najbolju pjesmu. Film Barbie se prikazuje na HBO Max.

Sinopsis: Živjeti u Barbie Zemlji znači biti savršeno biće na savršenom mjestu. Osim ako ne proživljavaš pravu egzistencijalnu krizu. Ili si Ken. U glavnim ulogama su Margot Robbie i Ryan Gosling kao Barbie i Ken, kao i America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Issa Rae, Rhea Perlman i Will Ferrell.

The Bear

Serija The Bear, Christophera Storera, bila je vrlo uspješna u kategorijama muzičkih ili humorističnih TV serija na dodjeli Zlatnih globusa 2024. Jeremy Allen White osvojio je nagradu za najboljeg glumca u kategoriji, a Ayo Edebiri za najbolju glumicu. Seriju možeš gledati na Disney+.

Ova komedija-drama uranja u tragičnu priču o Mikeu (Jon Bernthal), mladiću koji umire od samoubistva i njegovom mlađem bratu Carmyju (Jeremy Allen White) koji dolazi da preuzme restoran koji mu je ostavio. Carmy je zauzeo kulinarski svijet u New Yorku, ali sada želi dokazati da može preokrenuti ovo mjesto i uključiti nevoljno osoblje. I neće stati dok ne uspije.

Succession

Za posljednju sezonu, slavna serija u kojoj glume Brian Cox, Jeremy Strong, Sarah Snook, Kieran Culkin, Nicholas Braun, Alan Ruck i Matthew Macfadyen, osvojila je Zlatni globus za najbolju televizijsku seriju – u kategoriji drama. Sve četiri sezone Sukcesije dostupne su za strimovanje na HBO Max.

Pročitaj

Kieran Culkin je takođe odnio nagradu za najboljeg glumca u TV seriji (drama). Sarah Snook je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu u TV seriji (drama). Matthew Macfadyen je takođe bio najbolji glumac u sporednoj ulozi na televiziji.

Kritički hvaljena serija Jessea Armstronga, Succession, koja prati medijskog mogula Logana Roya i njegovu ambicioznu djecu završena je sa posljednjom 4. sezonom u maju 2023.

Beef

Netflixova serija Beef, u kojoj glume Steven Yeun i Ali Wong, dobila je Zlatni globus za najbolju ograničenu televizijsku seriju, antologijsku seriju ili film napravljen za televiziju. Osim toga, Wong i Yeun osvojili su nagrade za najbolju glumicu i glumca u kategoriji. Oboje su ušli u istoriju kao prvi glumci azijskog porijekla koji su pobijedili u tim kategorijama nagrada.

Ova miniserija je jedna divlja vožnja koja će te ostaviti da se smiješ, zgražavaš i razmišljaš. Ali Wong i Steven Yeun su dvoje stanovnika predgrađa koji stvaraju toksičnu vezu nakon incidenta na cesti. To eskalira u sveopštu svađu, do te mjere da uništavaju svoje živote.

Beef je kao naličje romantične komedije; umjesto da se zaljube na prvi pogled, Wong i Yeun se mrze na prvi pogled. Koristeći crni humor i gorku duhovitost, kreator Lee Sung Jin istražuje mentalno zdravlje, pritisak za uspjehom, klasne razlike i azijsko-američka iskustva.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum