Crvena leća nije samo aromatičan dodatak jelima, već je i nutritivno zdrava. Evo zašto uključivanje namaza od crvene leće u ishranu može biti pametan i zdrav izbor.
Crvena leća je odličan izvor biljnih proteina i bogata vlaknima. Crvena leća je dobar izvor raznih vitamina i minerala, uključujući gvožđe, kalijum i folne kiseline. Namaz od crvene leće je ukusna alternativa tradicionalnom humusu od slanutka. Namaz od crvene leće posluži uz prepečeni hljeb, svježe povrće ili ga koristi kao umak za ukusnu i hranjivu užinu.
Sastojci:
- 1 šolja sušenog crvenog sočiva
- 3 šolje vode
- 3 češnja bijelog luka
- 1/4 šolje tahinija
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje svježeg limunovog soka
- 1/2 kašičice paprike (opciono)
- so i biber po ukusu
- Dodatni ukras: nasjeckani svježi peršin, maslinovo ulje i malo paprike
Priprema:
Isperi leću pod hladnom vodom. U posudu srednje veličine dodaj leću i vodu. Pusti da provri, a zatim smanji vatru i kuhaj oko 15 minuta ili dok leća ne omekša. Ocijedite višak vode i ostavi da se ohladi.
U procesoru za hranu ili blenderu pomešaj kuhanu leća, mljeveni bijeli luk, tahini, maslinovo ulje, limunov sok, papriku, so i biber. Blendaj dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako je smjesa pregusta, možeš dodati još malo maslinovog ulja ili vode.
Probajte namaz i prilagodi začine prema svojim željama. Prebaci namaz u činiju za serviranje. Prelij maslinovim uljem, pospi paprikom i po želji ukrasi sjeckanim svježim peršinom.