Trenutno čitaš
8. januara izlazi posthumni album Davida Bowiea “Toy”

8. januara izlazi posthumni album Davida Bowiea “Toy”

Povodom obilježavanja 75. godina od rođenja Davida Bowiea, 8. januara biće objavljen posthumni album „Toy“. Pjesme su snimljene nakon nastupa na Glastonbury festivalu 2000. godine. Bilo je planirano da album bude objavljen iste godine. Međutim, odluka izdavačke kuće je bila da Bowie snimi kompletno novi materijal.
Tako su pjesme sa ovog izdanja postale dio legende o Davidovom „izgubljenom albumu”. Prije deset godina izdanje je objavljeno online a ove godine, album „Toy” će biti objavljen u punom sjaju.
Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Tokom pomenute sesije iz 2000. godine David Bowie je reinterpretirao pjesme koje je snimio u periodu od 1964. do 1971. godine. Na ovom izdanju zastupljene su pjesme „In The Heat of the Morning” (iz 1968. godine) sa gudačkim dionicama koje su preuzete sa originalne demo verzije, zatim „Shadow Man” a Bowie je tom prilikom ponovo snimio i svoj prvi singl „Liza Jane” iz 1964. godine.

Ovoj informaciji dodajemo da su Warner Chappell Music (WCM) i David Bowie Estate, u prvim danima 2022. godine, objavili da je WCM preuzeo globalna publishing prava na revolucionarnom Bowievom katalogu autorskih pjesama.

Ovaj dil objedinjuje kompletan opus Bowie-a, obuhvatajući stotine pjesama iz karijere koja je trajala šest decenija. Među njima su hitovi poput: „Space Oddity”, „Changes”, „Life on Mars?”, „Ziggy Stardust”, „Starman”, „Rebel Rebel”, „Fame”, „Young Americans”, „Golden Years”, „Heroes”, „Ashes to Ashes”, „Modern Love”, „Let’s Dance”, „Where Are We Now?”, „Lazarus” i mnogi drugi.

Ugovorom su obuhvaćeni svi studijski albumi (njih dvadeset šest) koje je David objavio za života kao i pomenuto posthumno izdanje „Toy”, zatim dva studijska albuma Bowievog benda Tin Machine, tu je i katalog pjesama koje su objavljene kao zasebni singlovi ili kao dio određenih soundtrack izdanja.

Tim povodom javnosti se obratio kopredsjedavajući i izvršni direktor WCM-a Guy Moot:

„Svi u Warner Chappellu smo neizmjerno ponosni što je David Bowie Estate odabrao nas da budemo čuvari jednog od najuticajnijih kataloga u istoriji muzike. Ovo nisu samo izvanredne pjesme, one predstavljaju prekretnicu i zauvijek su promijenile tok savremene pop muzike. Bowiejeva vizija i kreativni genij pomjerili su lirske i muzičke okvire. Njegove pjesme su iz temelja prodrmale do tada zadate forme pisanja pjesme. Uticale su na izmjenu u komunikaciji i uspostavile su nove kanone u kulturni na globalnom nivou. Radujemo se što ćemo sa posebnom strašću i pažnjom čuvati ovu nevjerovatnu zaostavštinu pjesama, ujedno ćemo zdušno raditi na očuvanju i promovisanju nasljeđa ovog vanserijskog umjetničkog bića.”

Pročitaj

Ugovor sa WCM-om prati prošlogodišnju najavu globalnog sporazuma o partnerstvu između Warner Music Group (WMG) i David Bowie Estate (ISO Records), kojim je Warner Music licencirao prava na Bowiejev katalog snimljene muzike od 1968. godine.

Ovim, novim, ugovorom sa Warnerom Chappell, WMG je sada dom kompletnog Bowijevog djela – i kao autora i kao izvođača.

Globalnom slavlju povodom obilježavanja 75 godina od rođenja Davida Bowiea pridružuju se Mascom, kao zastupnik Warner Music grupe za Srbiju i Crnu Goru i Tin Drum Music koji je partner Warner Chappell Music više od petnaest godina. Pozivamo vas da ispratite aktivaciju na Mascom Instagram profilu koja počinje 4. januara (tokom poslijepodneva).

Izvor: mascom

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum