Trenutno čitaš
8 efikasnih načina da izgubiš kilograme nakon 40-tih

8 efikasnih načina da izgubiš kilograme nakon 40-tih

Naš metabolizam se usporava nakon svake navršene decenije života, a poslije 40. godine, za 5%. To znači da  bi u prosjeku žene trebale da izbacuju po 100 kalorija dnevno, kako bi zadržale isti broj kilograma. Međutim, postoje i drugi, jednostavniji načini koji će ti pomoći da sagoriš te kalorije, kao što je smanjenje toplote u kući.

Foto: Freepik

Radi prave vježbe

Uz usporavanje metabolizma, važno je ne samo da svakodnevno radiš 30 minuta kardio vježbe, već i da uključiš 4 do 5 treninga snage sedmično. Vježbe, kao što su trbušnjaci i sklekovi, su odlične za održavanje zdrave mišićne mase i sagorijevanje još više kalorija. Hodanje najmanje 10.000 koraka dnevno je, takođe, odličan način da pomogneš svom metabolizmu, održiš formu i podigneš raspoloženje.

Postavi realne ciljeve

Koliko god da je privlačno izgubiti pola svojih kilograma u sedmici „Sa čarobnom dijetom/pilulom/pojasom“, vjerovatno shvatiš da je to nerealno. Štaviše, čak i ako ti se nešto slično dogodi, to bi učinilo više štete nego koristi tvome tijelu. To je razlog zašto bi sedmično trebalo da gubimo pola kilograma do kilogram, kako bi izbjegli fizički i emotivni stres povezan sa prebrzim gubitkom prevelike težine. To je zdrav i pristupačan cilj, koji će ti takođe pomoći u izgradnji zdravijih životnih navika (kao što je zdrava ishrana i vježbanje) i da dugoročno ostaneš u formi. Uostalom, neće biti štete za tvoje tijelo!

način da izgubiš kilograme
Foto: Freepik

Uzmi svoje vitamine

Naše tijelo ima različite potrebe u različitim razdobljima našeg života. Ženama starijim od 40 godina, neophodno je da u svoju prehranu uključe kalcijum, vitamin B12, magnezijum, kalijum, vitamin D, Omega-3 i probiotike. I to ne bi trebala biti loša ili neugodna stvar, budući da se kalijum, na primjer, može naći u avokadu, suhim marelicama i naravno bananama, a i sve to, složimo se, je veoma ukusno. Kalcijum se može dobiti iz badema i jogurta, a potrebnu dozu vitamina D možeš dobiti jednostavnim, dobrim… sunčanjem! Nije tako strašan scenario! Samo ne zaboravi kremu za sunčanje.

Drži se rasporeda

Redovno jesti, manje, ali češće, bi trebalo postati prioritet. Preskakanje obroka uništava tvoj metabolizam: tvoje tijelo dobija signal da počne skladištiti kalorije, umjesto da ih sagorijeva, a ti dobijaš suprotno od onoga čemu se nadaš. I ne zaboravi da je konzumiranje dobrog doručka od presudne važnosti, jer tvoje tijelo radi čitav dan, dok su noćni obroci loši za tvoj želudac, zdravlje, ali i tvoju težinu.

način da izgubiš kilograme
Foto: Freepik

Ne zaboravi da se odmoriš!

„Beauty sleep“ nije samo dobar za tvoju kožu, takođe pomaže da tvoje tijelo ostane zdravije i mršavije! Istraživanja pokazuju da deprivacija sna potiče tvoj mozak na donošenje loših odluka (užina kao brza hrana, preskakanje vježbanja), plus poremeti hormone gladi i sitosti, što znači da se lako možeš prejesti, a da to ne primjetiš. Zato isključi telefon prije spavanja i dopusti sebi da spavaš koliko god možeš!

Smanji toplotu

Iznenađujuće, ali istinito: hladnije temperature pomažu nam da sagorimo masnoću, čak i dok spavamo, jer naše tijelo mora „raditi napornije“ da ostane toplo. Odrasli imaju dvije vrste masti: lošu bijelu i dobru smeđu. Smeđa mast je odgovorna za sagorijevanje kalorija i stvaranje toplote. Kada naši domovi postanu topliji, nivo aktivnosti naše smeđe masti je zaustavljena. Naučnici savjetuju održavanje temperature kod kuće na 19ºC.

način da izgubiš kilograme
Foto: Freepik

Pij dovoljno vode

Kada je neko sklon nadutosti, odmah smanjuje unos vode. Naprotiv: kada pijemo dovoljno vode to će nam pomoći, da se nosimo sa ovim problemom, te povećati količinu kalorija koje sagorijevamo. Voda takođe pomaže našem tijelu za detox. Čaša vode prije obroka smanjuje apetit i broj kalorija koje unosimo. Pijenje hladne vode pomaže u sagorijevanju dodatnih kalorija, jer će tijelo iskoristiti energiju za zagrijavanje. Dakle, voda je jednostavno sjajna, zar ne?

Pročitaj

Provjeri svoje zdravlje

Ponekad kada imaš više od 40 godina i još uvijek ne gubiš na težini uprkos svim naporima, znači da jetra treba detoksikaciju ili se moraš pobrinuti za svoju štitnu žlijezdu. Naravno, mogu postojati i drugi uzroci, ali ovi su najčešći. Ako je to slučaj, trebaš razgovarati sa svojim doktorom. Za tvoju jetru, promjena načina života i ishrane može biti dovoljna, dok su problemi sa štitnom žlijezdom ipak složeniji.

Sada vidiš da iako gubitak težine poslije 40 godina može izgledati kao izazov, postoje mnogi ne tako teški načini! Nadamo se da smo ti pomogli sa našim savjetima. Sretno!

 

Izvor: brightside.me

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum