Trenutno čitaš
Kako se rashladiti tokom vrelih ljetnjih dana?

Kako se rashladiti tokom vrelih ljetnjih dana?

Jysk
Jysk

Temperature u danima ispred nas prijete da ometu naše svakodnevne aktivnosti. Na snazi je i narandžasti meteo alarm koji nam poručuje da je vrijeme opasno za ljude, ali i životinje. Kako se zaštiti i bar malo rashladiti tokom vrelog ljetnjeg talasa? Prikupili smo neke zlata vrijedne savjete koje dijelimo sa tobom.

Foto: freepik.com
Zamrači prostorije

Zatvori sve prozore i zamrači ih roletnama ili zavjesama čim temperatura vani počne da se penje. Kroz prozor ulaze toplota i sunčeva svjetlost, ukoliko ih spriječiš, zadržaćeš umjerenu temperaturu u prostoriji. Provjetravaj kuću isključivo noću ili rano ujutro kada je vani svježe.

Pij mnogo vode tokom dana

Ljeti se mnogo znojimo i tečnost koju izgubimo moramo nadoknaditi. Osim toga, voda pomaže našem tijelu da se rashladi. Ne čekaj da osjetiš žeđ, žeđ je znak da je tijelo već dehidrirano. Potrebno je unijeti u organizam bar 2L vode dnevno. Preskoči alkohol koji može dovesti do  dehidratacije.

„Nadogradi“ ventilator

Ukoliko ne posjeduješ klima uređaj možeš se rashladiti i ventilatorom tako što ćeš ispred njega postaviti metalnu ili staklenu posudu sa ledom. Ovo je jednostavan način za stvaranje hladnog vjetra u prostoriji.

Foto: freepik.com
Spavaj na podu

Svi znamo da je redovan san od izuzetne važnosti. Šta ako je noću previše vruće za spavanje? Spusti dušek na pod i spavaj na podu! Opšte je poznato da se toplota diže i zbog toga je na podu hladnije.

Koristi manje elektroniku

Televizor, laptop pa i telefon se griju, samim time griju i prostoriju. Isključi sve električne aparate koje ne koristiš. Ovo će dovesti i do uštede električne energije, što je win – win. Takođe, korištenje rerne i električne ploče svedi na minimum.

Jedi više voća i povrća

Teška i začinjena hrana će učiniti da se tijelo više znoji. Unos namirnica koje sadrže veće količine vode poput lubenice, krastavaca, bobičastog voća, dinje, pomažu da organizam ostane hidriran.

Pročitaj

Foto: freepik.com
Popij topli napitak

Vjerovatno zvuči čudno ali istraživanja kažu da nas topli napitak može rashladiti. Potrebno je da se tijelo u kratkom vremenskom roku zagrije i oznoji, a potom će se ohladiti.

Dodatni savjeti

Ljeti je najbolje nositi odjeću od prirodnih materijala u kojima će koža disati. Takođe, potrebno je da ona bude lepršava i široka. Hladne obloge ti mogu pomoći da se nakratko rashladiš, ali dugoročno nemaju efekta. Odlazak na bazen svakako može biti jedna od opcija za rahlađivanje, ali treba biti oprezan kada je izlaganje suncu u pitanju. Odlazak iz grada u prirodu može biti spas u danima kada je u gradu neizdržljivo.

Ukoliko ne možeš izbjeći izlaske van u vrijeme kada su temperature najviše, obavezno se zaštiti od sunca: kremom sa visokim zaštitnim faktorom, šeširom i naočalama.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum