Trenutno čitaš
8 činjenica o Hatšepsut, ženi faraonu koja je vladala starim Egiptom

8 činjenica o Hatšepsut, ženi faraonu koja je vladala starim Egiptom

Jysk
Jysk

Sa naslijeđem blistavih piramida, oslikanih grobnica i nevjerovatnih umjetničkih djela, nije ni čudo što drevni Egipat nastavlja da intrigira ljubitelje istorije, kao i putnike i turiste. Na čelu ovog velikog i moćnog carstva bio je dugi niz faraona, poput Ramzesa II i kralja Tuta. I dok su većina ovih vladajućih figura bili muškarci, bilo je nekoliko žena koje su preuzele ovu ulogu. Jedna od najznačajnijih žena koja je bila faraon, nosila je ime Hatšepsut (oko 1507–1458).

Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Kao druga zabilježena žena faraon poslije Sobekneferua, Hatšepsut ima jedinstveno mjesto u istoriji. Prvobitno velika kraljevska žena faraona Tutmoza II, Hatšepsut je došla na vlast nakon smrti svog muža, počevši kao regent i polako akumulirajući svoju moć tokom vremena. Vladala je tokom izuzetno prosperitetnog perioda u egipatskoj istoriji i nadgledala izgradnju brojnih hramova u čast njene 21-godišnje vladavine.

Ovo su činjenice o moćnoj Hatšepsut…

Foto: Wikimedia Commons, CC0 1.0

Bila je kćerka kralja

Hatšepsut je rođena oko 1507. godine prije nove ere, kao najstarija kćerka i prvo preživjelo dijete faraona Tutmozisa I i njegove velike kraljevske žene Ahmose. Međutim, ona nije bila prva u redu za tron. Umjesto toga, njen polubrat Tutmozis II, sin druge žene faraona, naslijedio je kraljevsku vlast.

Kao rezultat toga, Hatšepsut se udala za svog polubrata – uobičajena praksa u drevnim egipatskim kraljevskim obiteljima – i postala kraljica supruga s titulom Velika kraljeva žena.

Postala je regent

Hatšepsut i Tutmozis II imali su samo jedno živo dijete, kćerku po imenu Neferure. Dakle, kada je Tutmozis II neočekivano umro nakon kratke vladavine, sin njegove druge žene, Tutmozis III, proglašen je za nasljednika. Međutim, budući da je dijete bilo premlado da bi vladalo, Hatšepsut je postavljena za regenta i vladala je sedam godina u toj ulozi.

Foto: Olaf Tausch via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Predstavljala se kao muškarac

Nakon što je sedam godina služila kao regent, Hatšepsut je krunisana za kralja i postala faraon. Kao takva, usvojila je regalije za kralja na svojim portretima, kao što su kilt, kruna i lažna brada. Njeni portreti čak je prikazuju sa tijelom muškarca.

Za vrijeme njene vladavine vladao je mir

Kada je došla na vlast, Egipat je već bio u veoma prosperitetnom položaju. Dakle, umjesto da vodi vojne kampanje i strategije, Hatšepsut se fokusirala na uspostavljanje trgovačkih puteva (kao što je zemlja Punt) i iniciranje građevinskih projekata u zemlji. U stvari, nadgledala je stotine građevinskih projekata u Gornjem i Donjem Egiptu, od kojih su mnogi bili posvećeni njenoj veličini.

Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Izgradila je nekoliko veličanstvenih obeliska

Obelisci su visoke četvorostrane strukture sa piramidom na vrhu, obi su bili popularni slavljenički spomenik u starom Egiptu. Hatšepsut je bila odgovorna za stvaranje nekoliko obeliska, od kojih se neki i danas mogu vidjeti u Luxoru u Egiptu. Tokom renoviranja hrama u Karnaku, koji je oštećen u prethodnoj invaziji, dodala je dva visoka obeliska na ulazu u hram. Jedan od njih je ostao kao najviši stojeći obelisk još u starom Egiptu. Pored toga, čuveni „nedovršeni obelisk“ koji nikada nije podignut, već je napušten i uglavnom isklesan u kamenolomu Asuana – naručila ga je Hatšepsut. Nepotpuni oblelisk je težak 1.200 tona, što ga čini najvećim poznatim antičkim obeliskom na svijetu.

Pročitaj

Sagradila je hram posvećen sebi

Tokom svoje 21-godišnje vladavine, nadgledala je izgradnju svog hrama, mrtvačnice posvećene njoj i njenom preminulom mužu Tutmozisu II. Velika palata, koja i danas stoji, ugrađena je u litice Deir el-Baharija, preko puta današnjeg grada Luksora i smatra se sjajnim primjerom drevne arhitekture i inženjeringa.

Foto: Arsty/DepositPhotos

Sahranjena je sa kraljevima

Nakon njene smrti oko 1458. godine prije nove ere, sahranjena je u Dolini kraljeva: kraljevskoj nekropoli u blizini Tebe (današnji Luksor). Njen status faraona činio je neprikladnim da bude sahranjena kao Velika kraljevska žena, pa je izmijenila očevu grobnicu (Tutmozis I) kako bi se u njoj smjestila. Smatra se da je to prva grobnica izgrađena na nekropoli.

Njeno nasljeđe je skoro zaboravljeno

Nakon njene smrti, kasniji faraon Tutmozis III i njegov sin pokušali su da izbrišu sve tragove njenog postojanja iz istorijskih zapisa. To je uključivalo uklanjanje njenog imena sa natpisa i unakazivanje njenih portreta. Srećom, preživjelo je dovoljno dokaza da učvrste njeno mjesto u istoriji. Ova praksa, međutim, nije bila neuobičajena u starom Egiptu i navela je mnoge istoričare da vjeruju da su možda postojale i druge žene faraona prije Hatšepsut i Sobekneferua, koje su jednostavno namjerno izbrisane iz zapisa.

Izvor: mymodernmet.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum