Trenutno čitaš
6 savjeta za njegu sobnih biljaka tokom jeseni

6 savjeta za njegu sobnih biljaka tokom jeseni

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Jesen je divno doba godine. To je sezona ugodnih temeratura, boja, plodova, zlatnog, žutog i crvenog lišća, te sjajnog sunca. Međutim, tokom jeseni, moramo se malo drugačije brinuti za naše sobne biljke, jer i one doživljavaju pad temperature i smanjene sate sunčeve svjetlosti. Kako bi tvoje biljke bile zdrave, lijepe i njegovane tokom hladnijih jesenjih dana, donosimo ti 6 savjeta za njegu sobnih biljaka tokom jeseni.

Foto: Pexels

SUNČEVA SVJETLOST

Kako se mijenja trajanje dnevnog svjetla, to može dramatično promijeniti koliko i pod kojim uglom, prirodno svjetlo ulazi u prostoriju, pa se pobrini da svoje biljke premjestiš tako da i dalje dobijaju optimalnu količinu svjetlosti. Pokušaj premjestiti sobne biljke, kojima je potrebno više svjetla, bliže većim prozorima ili svjetlosnim izvorima na najsunčanijem dijelu kuće ili stana.

POTREBNO JE MANJE VODE

Sobnim biljkama će trebati manje vode, jer temperatura i količina sunčeve svjetlosti opadaju tokom jeseni i zime. Nastavi provjeravati vlažnost tla testom, tako što ćeš opipati prstima zemlju u saksiji, ako je dobro prosušena, biljku treba zaliti, ako je zemlja u saksiji dosta vlažna, nemoj zalijevati. U svakom slučaju tokom jeseni i zime dovoljno je 1 sedmično zalijevati biljke, neke kaktusne vrste biljaka čak i jednom u 10 ili 15 dana.

Foto: Pexels

POVEĆAJ VLAŽNOST VAZDUHA U KUĆI

Količina vlage u vazduhu opada u jesen. Budući da većina sobnih biljaka obično dolazi iz tropskih područja, više će nego vjerojatno cijeniti dodatnu vlažnost. Razmisli o premještanju biljaka u prostoriju s više vlage, osvježavaj prostor, prozrači prostorije ili našpricaj biljke vodom povremeno,

NEMA POTREBE ZA SUPLEMENTIMA

Kako se rast sobnih biljaka dramatično usporava i počinju se pripremati za zimsku hibernaciju, gnojivo i suplementi za biljke nisu potrebni. Zato suplemente spremi za proljeće.

Foto: Pexels

NE BRINI UKOLIKO BILJKAMA OPADA LIŠĆE

Pročitaj

Sobne biljke mogu početi da gube lišće, kad se prilagođavaju hladnijim temperaturama i nižim nivoima svjetlosti. Ovo je potpuno normalan dio životnog ciklusa biljaka, stoga nemoj paničariti i pazi da zalijevanje, temperatura i razina svjetlosti stvaraju uslove, koji su mu potrebni za napredak i opstanak. Odreži smeđe osušeno lišće, kako bi biljka ostala zdrava, zelena i svježa.

PRESAĐIVANJE BILJAKA

Jesen je odlična prilika za presađivanje. Nabavi kvalitetnu mješavinu zemlje za presađivanje cvijeća i veće saksije i presadi biljke koje su prerasle svoje saksije. Presađivanje može da bude zabavno i opuštajuće, uživaj u tome.

Izvor: countryliving.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum