Trenutno čitaš
6 pjesama poznatih muzičara o kraljici Elizabeti II

6 pjesama poznatih muzičara o kraljici Elizabeti II

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Kraljica Elizabeta II umrla je u 96. godini, a iza sebe je ostavila značajno naslijeđe u smislu politike, kulture i medija. Najdugovječnija monarhinja u istoriji Velike Britanije imala je epitet najintrigantnije kraljice sa nezahvalnimm nadimkom “ledena kraljica”. Za vrijeme svoje vladavine koja je trajala 70 godina inspirisala je razne kritičare od kojih su neki cijenili njen aktivan rad, dok je bilo i onih koji je nusu podržavali. Međutim, kraljica nije bila motivacija samo za kritičare, nego i za poznate muzičare koji su stvarali pozitivne, neutralne ili podrugljive pjesme inspirisani likom i djelom kraljice. 

Foto: Getty Images

U nastavku poslušaj pjesme izvođača koji su imali inspiraciju da opjevaju Elizabetu II.

“Njeno Veličanstvo”, The Beatles (1969.)

Dok je John Lennon vratio svoj Orden Britanskog carstva MBE u znak protesta zbog britanske umiješanosti u razne sukobe i ratove, Paul McCartney je imao riječi hvale za kraljicu Elizabetu II. Povodom njenog platinastog jubileja početkom 2022. rekao je: „70 prelijepih godina vladavine kraljice Elizabete II. Čestitam gospođo!”

“Bože čuvaj kraljicu”, Sex Pistols (1977)

Dok je singl Sex Pistolsa iz 1977. anti-kraljevski, pjevač John Lydon kasnije je pojasnio da nema ništa protiv Elizabete II lično. “Bog blagoslovio kraljicu. Trpjela je mnogo toga”, napisao je u britanskom listu The Times. „Nemam nikakav animozitet ni prema kome iz kraljevske porodice. Nikad nisam. Smeta mi institucija toga.”

“Kraljica je mrtva”, The Smiths (1986)

Morrissey je decenijama iznosio negativne komentare i stavove o kraljici Elizabeti II. Objašnjavajući 2016. šta motiviše njegovu negativnost prema kraljevskoj porodici, rekao je: “Monarhija predstavlja nejednak i nepravedan društveni sistem. Ne postoji kraljevska osoba. Ili se slažeš sa glupostima ili si dovoljno inteligentan da shvatiš da je sve to ljudska pohlepa i arogancija”.

“Elizabeth, draga moja”,  Stone Roses (1989)

Prije nego što je 2012. odsvirao “Elizabeth My Dear” uživo, pjevač Stone Rosesa Ian Brown izrazio je frustraciju prema onima koji “slave 60 godina tiranije” povodom njenog dijamantskog jubileja.

Pročitaj

“Sanjanje kraljice”, Pet Shop Boys (1993)

Ne zauzimajući eksplicitan stav o kraljevskoj porodici, Neil Tennant je objasnio šta ga je inspirisalo da piše o kraljici: “Čitao sam da je jedan od najčešćih snova koji ljudi dijele je da kraljica dolazi u njihovu kuću”.

“Iluminati,” Madonna (2016)

Nakon što je upoznala kraljicu 2002. godine, kraljica popa je navodno ostala začuđena jer britanska monahinja nije imala pojma ko su ona ili John Cleese, kolega iz filma “Umri drugi dan”. Tekst pjesme raspravlja o teoriji zavjere iluminata; imenuje poznate osobe koje su takođe optužene da su dio skupine.

Izvor: billboard.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum