Trenutno čitaš
6 naslova iz književnog kluba Reese Witherspoon koji su napravili skok sa stranice na ekran

6 naslova iz književnog kluba Reese Witherspoon koji su napravili skok sa stranice na ekran

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Reese Witherspoon ne samo da je talentovana glumica, već je osnovala produkcijsku kuću Hello Sunshine, koja je posvećena pričanju priča o ženama, i ona vodi književni klub koji je nas svakodnevno inspiriše sa novim preporukama i naslovima.

Ako si obožavatelj Reese’s Book Club, velika je vjerojatnost da ćeš znati da su mnogi od ovih naslova razvijeni u filmove i serije koji su jednako fenomenalni kao i knjige koje su im prethodile. Evo nekih od najboljih naslova iz Reese’s Book Club i popisa filmova i serija baziranih na njima.

Where the Crawdads Sing, Delia Owens

Ovaj roman je apsolutno zaokupio ljubitelje knjiga nakon što je u septembru 2018. izabran kao najbolji izbor u Reese’s Book Club.

Godinama su glasine o ‘Marsh Girl’ proganjale Barkley Cove, miran grad na obali Sjeverne Karoline. Tako je krajem 1969. godine, kada je zgodni Chase Andrews pronađen mrtav, lokalno stanovništvo odmah posumnjalo u Kya Clark, takozvanu Marsh Girl. Ali Kya nije ono što kažu. Osjetljiva i inteligentna, godinama preživljava sama u močvari koju naziva domom, pronalazeći prijatelje u galebovima i lekcije u pijesku. Tada dolazi vrijeme kada ona čezne da bude dodirnuta i voljena. Kada dvojica mladića iz grada postanu zaintrigirani njenom divljom ljepotom, Kya se otvara novom životu – sve dok se ne dogodi nezamislivo.

U filmskoj adaptaciji Where the Crawdads Sing glume Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith, Harris Dickinson, Michael Hyatt, Sterling Macer Jnr i David Strathairn.

Little Fires Everywhere, Celeste Ng

Izbor Reese’s Book Club za septembar 2017. bio je Little Fires Everywhere. Opisana kao „…zanimljiv roman koji prati isprepletene sudbine savršene porodice Richardson i zagonetne majke i kćeri koje su im preokrenule živote“, knjiga je brzo osvojila srca, tako da je, naravno, ubrzo uslijedila serija.

U seriji od osam epizoda Little Fires Everywhere glumila je Kerry Washington zajedno sa samom Reese Witherspoon.

From Scratch, Tembi Locke

Roman Tembi Locke bio je izbor Reese’s Book Club za maj 2019. Opisan je kao dirljivo istraživanje tuge.

Potresna i međukulturalna ljubavna priča smještena je u bujnu pozadinu sicilijanskog sela, gdje jedna žena otkriva iscjeljujuće moći hrane, porodice i neočekivane milosti u svom najmračnijem času.

Pretplatnici Netflixa imaju priliku da pogledaju nevjerovatno emotivnu nedavnu adaptaciju knjige u kojoj glume Zoe Saldana i Eugenio Mastrandrea. Verzija serije od osam epizoda bila je veliki hit.

Daisy Jones & The Six, Taylor Jenkins Reid

Izbor Reese’s Book Club za mart 2019. postao je popularan od tog datuma, posebno na BookTok sceni.

Od trenutka kada je Daisy bosa izašla na binu u Whiskyju, ona i bend bili su prava senzacija. Njihov zvuk je definisao jednu eru. Njihovi albumi bili su na svakom gramofonu. Svirali su rasprodate arene od obale do obale. Onda se 12. jula 1979. sve srušilo. Bili su ljubavnici, prijatelji, braća. Ali oni su bili i rivali. Ovo je priča o njihovom legendarnom usponu i neopozivom padu. Priča o ambiciji, želji, slomljenom srcu i muzici. Svi su bili tamo. Svi se drugačije sjećaju. Niko nije znao zašto su se razišli. Do sada…

Daisy Jones & The Six je zapravo toliko popularan da ga je Prime Video pretvorio u miniseriju u kojoj glume Sebastian Chacon, Riley Keough (unuka Elvisa i Priscille Presley) i Sam Claflin.

Pročitaj

The Last Thing He Told Me, Laura Dave

Ova knjiga  bila je izbor Reese’s Book Club za maj 2021. Najprodavanija misterija broj 1 New York Timesa privukla je pažnju masa i opisana je na sljedeći način: “Sa svojim vrtoglavim tempom, vrtoglavim obrtima radnje i evokativnom porodičnom dramom, The Last Thing He Told Me je zadivljujuća misterija koja će vas sigurno šokirati svojim posljednjim, srceparajućim preokretom.”

The Last Thing He Told Me, Apple TV je adaptirao za mali ekran. Hello Sunshine i 20th Century stoje iza projekta, a imena poput Jennifer Garner, Nikolaj Coster-Waldau i Aisha Tyler čine glumačku postavu.

Eleanor Oliphant is Completely Fine, Gail Honeyman

Eleanor Oliphant is Completely Fine bio je najbolji izbor Reese’s Book Club za juni 2017. godine, a postao je najprodavaniji naslov kojim su čitaoci bili opsjednuti godinama nakon toga.

Upoznajte Eleanor Oliphant: Ona se bori s odgovarajućim društvenim vještinama i sklona je da kaže tačno ono što misli. Ništa ne nedostaje u njenom pažljivo planiranom životu izbjegavanja društvenih interakcija, gdje su vikendi isprekidani smrznutom picom, votkom i telefonskim razgovorima s mamom.

Ali sve se mijenja kada Eleanor upozna Raymonda, nespretnog informatičara s kojim radi. Kada ona i Raymond zajedno spasu Sammyja, starijeg gospodina koji je pao na trotoar, njih troje postaju prijatelji koji spašavaju jedni druge iz života u izolaciji u kojoj su svi živjeli. A Raymondovo veliko srce će na kraju pomoći Eleanor da pronađe način da popravi svoje duboko oštećeno srce.

Početkom 2022. godine objavljeno je da će režiser serije Fleabag, Harry Bradbeer, režirati filmsku adaptaciju filma Eleanor Oliphant is Completely Fine s Reese Witherspoon i Lauren Neustadter u produkciji Hello Sunshine.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum