Trenutno čitaš
6 namirnica koje treba držati u frižideru (a obično to ne činimo)

6 namirnica koje treba držati u frižideru (a obično to ne činimo)

Indomie
Indomie

Ništa nije tako frustrirajuće kao posezanje za sastojkom za koji misliš da imaš, samo da bi otkrila da se prerano pokvario. Možeš spriječiti da se to dogodi ukoliko ovih 6 sastojaka držiš u frižideru. Znati šta treba hladiti (a šta ne hladiti) je temeljni dio znanja kako bi tvoja kuhinja bolje funkcionisala.

namirnice u frižideru
Foto: freepik.com

Dakle, otvori vrata frižidera, oslobodi malo prostora i odmah premjesti ove predmete u frižider.

Citrusi

Zdjelu svježih limunova i limete prilično je primamljivo držati van na radnoj površini – oni daju trenutni osvježavajući izgled tvom prostoru za kuhanje.

Ali, ako ih želiš zadržati mnogo duže, odluči se za rashlađeno skladište. Konkretno, u hermetički zatvorenoj posudi ili zapečaćenoj plastičnoj vrećici u fioci. Razlika? Limun koji traje cijeli mjesec umjesto samo sedmicu.

Tortilje

Ako svoj integralni i bijeli hljeb držiš na pultu, tvoja prva pomisao bi mogla biti da dodaš i tortilje u ovaj dio kuhinje.

Ali one su zapravo sklonije stvaranju plijesni, pa ih umjesto toga drži u frižideru. To znači da će ostati svježe i do dva puta duže, i spremne za ukusan mediteranski obrok sa povrćem kad god poželiš.

namirnice u frižideru
Foto: freepik.com
Puter od kikirikija

Ako je prirodni puter od kikirikija česta stavka na tvojoj listi za kupovinu, onda je ovaj savjet za tebe.

Način skladištenja zavisiće od toga koliko brzo prolaziš kroz teglu. Ako tvoje domaćinstvo pojede prirodni puter od kikirikija u roku od nekoliko sedmica od otvaranja, ostava ili bilo koje hladno, tamno mjesto će biti dovoljno. Ali duže od toga, najbolje je da ga staviš u frižider; izdvojeno ulje može postati užeglo ako se predugo ostavi na sobnoj temperaturi.

Kečap

Čuveni brend kečapa Heinz tvrdi da je njihov proizvod stabilan na polici zbog svoje prirodne kiselosti, ali bi se nakon otvaranja trebao čuvati u frižideru zbog nestabilnosti uslova skladištenja. I druge marke kečapa podržavaju savjet.

Pročitaj

Zato učini sebi uslugu i stavi tu bocu kečapa u frižider.

namirnice u frižideru
Foto: unsplash.com
Avokado

Čuvanje avokada u frižideru spriječiće ga da sazrije, što može biti vrlo korisno. Ostavi ga na pultu dok ne sazrije, a ako ga ne pojedeš odmah, stavi ga u frižider da ne prezrije.

Sušeno voće

Sa mnogo manjim sadržajem vode od običnog voća, sušeno voće može izdržati nekoliko mjeseci u ostavi. Međutim, ako planiraš čuvati sušeno voće duže od nekoliko mjeseci, stavi ga u frižider kako bi ostalo svježe još duže.

Izvor: myrecipes.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum