Trenutno čitaš
6 načina kako da iskoristiš toz od kafe

6 načina kako da iskoristiš toz od kafe

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Kafa nije samo popularan napitak, već je korisna za kožu i kosu. Osim toga, ostatke kafe možemo iskoristiti i u našem domu, za kućne ljubimce ili za sobne biljke, u vrtu, zatim protiv insekata i štetočina. Otkrivamo ti 6 načina, kako da iskoristiš toz od kafe.

toz od kafe
Foto: Pexels

Biljkama su potrebne različite esencijalne hranjive tvari, za optimalan rast i razvoj. Dakle, kafu možeš koristiti za zemlju u kojoj raste cvijeće, jer ona sadrži mnoge esencijalne hranjive sastojke poput azota, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i hroma. Skupljaj toz od kafe u neku posudu, pomiješaj toz sa vodom i zalijevaj tom otopinom cvijeće u kući, bašti ili vrtu.

toz od kafe
Foto: Pexels

Sastojci u kafi poput kofeina i diterpene, toksični su za insekte i druge štetočine. Dakle, ostatke kafe pospi po otvorima u kući, gdje izlaze žohari, mravi, bube i drugi insekti.

Ostaci kafe su vrlo korisni i protiv buha, koje napadaju kućne ljubimce. Buhe su vrlo često problem kod kućnih ljubimaca. Dakle, samo utrljaj toz u krzno kućnog ljubimca, kako bi se uklonile buhe.

Foto: Pexels

Kafa apsorbuje ili eliminiše svaki loš miris. U frižider možeš staviti malo mljevene kafe ili toza, da ukloniš neugodne mirise.

Pročitaj

Ukoliko ne možeš da dobro uglancaš posuđe, escajg pogotovo, protrljaj ga tozom od kafe i to će dati novi sjaj escajgu.

toz od kafe
Foto: Pexels

Napravi piling za lice i tijelo, posebno dijelove obuhvaćene celulitom. Pomiješaj toz i kokosovo ulje, i napravi piling kojim ćeš dobro istrljati lice i tijelo.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum