Trenutno čitaš
5 sobnih biljaka koje mogu rasti u vodi

5 sobnih biljaka koje mogu rasti u vodi

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ako ti je teško pratiti raspored zalijevanja, što na kraju može dovesti do smrti biljaka, razmisli o uzgoju zelenila hidroponski. Mnoge popularne sobne biljke mogu rasti u posudi s vodom bez zemlje.

Jednostavno staviš korijenje biljke u vodu – pazeći da lišće nije potopljeno – i gledaj je kako raste i cvjeta. Iako ovi uslovi uzgoja nisu prikladni za svaku vrstu sobne biljke, postoji nekoliko prekrasnih opcija koje mogu napredovati kao hidroponske biljke.

Spider Plant

Poznate po svojim lučnim listovima i bijelim prugama, biljke pauka relativno je lako uzgajati u vodi. Iako mogu tolerisati slabe svjetlosne uslove, imaju tendenciju da bolje rastu i proizvode živopisnije lišće na jačoj svjetlosti.

Foto: JAANALISETTE / GETTY IMAGES

Lucky Bamboo

Smatra se da ova biljka donosi sreću svom uzgajivaču. Dajući neodoljivost svakom kućnom dekoru, preferira jarko, indirektno svjetlo.

Foto: BRUESWU / GETTY IMAGES

Pothos

Brzorastuća biljka, Potos zahtijeva često zalijevanje, pa je logično uzgajati je direktno u vodi, a ne u tlu. Listovi su srcolikog oblika na dugim stabljikama loze, u bojama čvrste zelene ili zelene s primjesama šartreza ili naznakama kremasto bijele. Više vole da rastu u sjajnoj hladovini.

Foto: BRUESWU / GETTY IMAGES

Snake Plant

Vjerovali ili ne, stabljike ove biljke će rasti i ukorijeniti se u vodi. Zdrava stabljika se može odrezati od osnove i staviti u vodu. Debele uske stabljike čine rozetu koja raste uspravno. Snake Plant najbolje raste na djelimičnom suncu ili sjenovitim mjestima, a dolaze u nizu boja, od zelene i sive do zlatne ili u kombinaciji.

Pročitaj

Foto: ADAM YEE / GETTY IMAGES

Coleus

Ova biljka pogodna za početnike lako će rasti u vodi. Potrebno je odrezati dužinu stabljike, uklanjajući donje listove, staviti je u vodu i za nekoliko sedmica dobićemo potpuno ukorijenjenu biljku. Coleus raste na suncu ili u sjenovitim mjestima.

Foto: KRBLOKHIN / GETTY IMAGES

 

Izvor: marthastewart.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum