Trenutno čitaš
5 razloga zašto započeti dan smutijem

5 razloga zašto započeti dan smutijem

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Započinjanje dana na zdrav način je bitno kako za naše tijelo tako i za naš um i mentalno zdravlje. Nema ništa bolje nego dan započeti ukusnim i zdravim doručkom, a Ultra ti donosi 5 razloga zašto je dan dobro započeti upravo smutijem. 

Foto: Pexels

Jutarnja doza voća i povrća

Konzumiranje dovoljno voća i povrća ključno je za dobro zdravlje. Jedna do dvije ili tri šoljice dnevno mogu sniziti krvni pritisak, smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma, smanjiti rizik od razvoja dijabetesa od kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara. Ako svoj dan započneš smutijem povećaćeš dnevni unos voća i povrća što će donijeti mnoge benefite tvom zdravlju i vitalnosti.

Povećava unos vlakana

Vlakna pomažu probavnom sistemu i mogu pomoći u smanjenju šanse za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i raka debelog crijeva. Neke namirnice bogate vlaknima koje možeš dodati u svoj jutarnji smuti uključuju maline, kupine, jagode, kruške, jabuke, banane, tamno lisnato zeleno povrće, chia sjemenke, jezgre suncokreta, mljeveno laneno sjeme i bademov puter. To su samo od nekih zdravih namirnica kojima možeš započeti svoj dan i unijeti dovoljno vlakana u svoj organizam.

Foto: Pexels

Smuti može biti zamjena za zdrav doručak

Ako si na programu mršavljenja ili prosto paziš koju hranu unosiš u svoj organizam smuti napravljen od zdravih sastojaka može zamijeniti obrok i pružiti esencijalne nutrijente. Takođe ako nemaš vremena za kuvanje i redovne obroke zbog ubrzanog načina života, a želiš da izbjegneš brzu hranu smuti je idealno rješenje zboh svoje jednostavne pripreme. Staviš potrebne i zdrave sastojke u blender u prepustiš se uživanju.

Smuti može da obezbjedi nutritivni balans masti, proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala

Ključ za postizanje nutritivne ravnoteže u smutiju je korištenje voća i povrća kao primarnih sastojaka, obogaćenih zdravim mastima u sjemenkama, orašastim plodovima ili maslacu od orašastih plodova i proteinima.

Smuti pruža izvor energije i smanjuje želju za hranom 

Pročitaj

Jedna od prednosti ispijanja smutija za doručak je ta da obezbjeđuju dovoljan izvor energije i proteina. Istraživanja su pokazala da veći unos proteina čini da se ljudi osjećaju sitima i smanjuje želju za hranom kasnije u toku dana. Proteini su složeni molekuli kojima je potrebno duže da se razgrađuju od ugljikohidrata, pa daju dugotrajniju energiju.

 

Izvor: sapnamed.com

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum