Trenutno čitaš
Stručnjaci daju savjete kako se riješiti masne kose

Stručnjaci daju savjete kako se riješiti masne kose

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Bez obzira na to koliko vremena sedmično potrošiš na pranje ili oblikovanje kose, stalno masna kosa može frustrirati svakoga, posebno kada ne znaš šta je uzrok tome. „Vlasište, kao i ostatak kože, sadrži žlijezde lojnice koje proizvode sebum koji štiti vlasište od oštećenja i stresora iz okoline“, kaže dr Anar Mikailov, dermatolog. Međutim, previše sebuma može uzrokovati perut, višak masnoće i mlohave korijene – posebno ako imaš finu, ravnu kosu kojoj nije potrebno toliko vlage kao kovrdžavoj kosi.

kako se riješiti masne kose
Foto: unsplash.com

Srećom, masna kosa se može popraviti. Nekoliko podešavanja i ažuriranja tvoje rutine će kosi dati adekvatan nivo sjaja bez da izgleda masno ili otežano. U nastavku su savjeti stručnjaka kako da poboljšaš izgled svoje masne kose.

Šta uzrokuje da kosa postane masna?

Prekomjerno pranje

Najčešći uzrok masne kose je prekomjerno pranje ili korištenje šampona koji previše čisti. „Oni koji se previše šamponiraju (svakodnevno) u osnovi govore svom vlasištu da ne radi svoj posao i da previše proizvodi ulja“, kaže Sabrina Rowe Holdsworth, slavna frizerka i osnivačica NTRL by Sabs . “Kada perete vlasište, uklanjate sebum, prirodno ulje kože, stimulirajući vlasište da proizvodi više sebuma kao odgovor”, dodaje dr Iris Rubin, dermatologinja i osnivačica SEEN Hair Care.

Agresivni šamponi

Šamponi koji sadrže neke jake surfaktante mogu ukloniti prirodna ulja s kose i vlasišta otvaranjem zatvorenih kutikula, dopuštajući da vlaga ispari. “Određeni sastojci poput silikona imaju tendenciju da ostave više proizvoda i imaju potencijal da ostave osjećaj masnoće vlasišta i kose,” dodaje dr Rubin.

Foto: unsplash.com
Loša tehnika šamponiranja

Osim prekomjernog šamponiranja, dešava se i nepravilno šamponiranje. Holdsworth preporučuje šamponiranje samo pri korijenu (koristeći regenerator samo na vrhovima) i dopuštanje šamponu da ispere ostatak kose. „Mnogi ljudi u tom procesu peru sve šamponom i previše isušuju pramenove – što dovodi do masnoće“, kaže stručnjak za TZR.

Pranje toplom vodom

Iako je vrući tuš odličan lijek nakon dugog dana, visoke temperature takođe mogu uzrokovati masnoću. “Prekomjerno izlaganje vrućoj vodi može rezultirati suvom kožom i prekomjernom proizvodnjom ulja za kompenzaciju,” kaže Harry Josh, poznati frizer. Drži se srednje toplih temperatura i isperi kosu hladnom vodom kako bi se zatvorila kutikula i vratio sjaj.

kako se riješiti masne kose
Foto: unsplash.com
Kako tretirati masnu kosu?

Za dugotrajne efekte, kosu možeš tretirati sedmičnim ispiranjem jabukovim sirćetom. Utrljavanje jabukovog sirćeta i vode u korijenje i pramenove pomoći će apsorbovati višak masnoće bez guljenja kose i vlasišta. Za više brzih rješenja, Holdsworth se zalaže za slane sprejeve, suhe šampone i pudere za volumen u korijenu. “Ove vrste proizvoda će apsorbirati neželjeno ulje i pomoći vam da kosi date oblik i kontrolu u stilu koji ste odabrali”, kaže ovaj stručnjak za kosu.

Dr Mikailov preporučuje traženje proizvoda koji su formulisani sa sastojcima kao što su salicilna kiselina, korijen čička i kopriva koji mogu pomoći u regulaciji sebuma. Hidratantni sastojci kao što su aloja, vitamin B5, beta-glukani, eukaliptus i hidratantna ulja na biljnoj bazi mogu takođe pomoći u balansiranju vlasišta.

Pročitaj

Kako spriječiti pojavu masne kose?

Smanji upotrebu šampona

Svi stručnjaci predlažu rutinu pranja dva puta sedmično za teksturiranu kosu i svaka dva do tri dana za sve ostale tipove. “Imati ravnu i blago valovitu kosu, tip 1 i 2A, može značajno povećati šanse za masnu kosu zbog toga što ulje lako putuje ravno niz kosu, za razliku od kovrdžave kose kod koje to nije slučaj”, kaže Whitney Eaddy, slavna stilistkinja i osnivač kompanije Juices & Botanics.

kako se riješiti masne kose
Foto: unsplash.com
Koristi hidratantne proizvode

„Uobičajena zabluda o masnoj kosi je da se držite podalje od hidratacije,“ kaže dr DiAnne Davis, kada preporučuje šampon i balzam koji povećava vlagu kao dodatak hidrataciji. “Ali čineći to, lojne žlijezde će raditi prekovremeno kako bi proizvele vlagu koja kosi nedostaje – uzrokujući masnoću.” U suštini, dodavanje vlage tvojoj rutini će uravnotežiti prirodna ulja i ograničiti tvoje lojne žlijezde od prekomjerne proizvodnje. Kada su u pitanju proizvodi za styling, Holdsworth te ohrabruje da umasiraš i četkaš proizvode kako bi se ulje raširilo po tjemenu i kosi (što će ti pomoći da pravilno hidratiziraš svoje pramenove), a ne samo prskanje i stavljanje na dan.

Redovno čisti četku

Tvoja omiljena četka za kosu može nažalost biti dom svih ostataka proizvoda ako je ne očistiš od stare kose. „Četke, naši prsti i naši proizvodi imaju ulja koja se mogu uhvatiti za naše pramenove“, kaže Eaddy. Preporučuje aktivno čišćenje četke i češljeva, kao i izbjegavanje korištenja prstiju za prolaženje kroz kosu ako se boriš s viškom masnoće.

Izvor: thezoereport.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum