Trenutno čitaš
5 razloga zašto treba da posjetiš Tunis

5 razloga zašto treba da posjetiš Tunis

Tunis je na mnoge načine intrigirajuća destinacija vrijedna istraživanja i divljenja. Ova zemlja može da zadovolji ukus i najzahtjevnijeg putnika svojom kulturom, istorijom, gostoprimstvom, te predivnim zlatnim plažama što nikog ne može ostaviti ravnodušnim. 

Zemlja koja vrvi tržnicama i začinima usred pustinjskog pijeska zaslužuje da rezervišeš ljetovanje u njoj, a možda će ti i ovaj članak pomoći da usmjeriš svoj novac na pravo mjesto. Donosimo ti pet ključnih razloga zašto treba da posjetiš Tunis.

Foto: delusionalbubble.com

Najbolji odnos cijene i kvaliteta

Tunis je poznat po najboljem odnosu cijene i kvaliteta. Za neveliku sumu novca, svako može uživati desetak dana na zlatnim pješčanim plažama Tunisa, u velikim i sadržajnim resortima koji nude uslugu po prinicipu „all inclusive“ (sve uključeno). Ono što je rijetkost u svijetu, a u Tunisu nepisano pravilo, je da su ležaljke i suncobrani na plaži uvijek uključeni u cijenu smještaja. U poređenju sa Tunisom, sve druge popularne destinacije za ljetovanje gube bitku kada je riječ o odnosu cijena-kvalitet.

Foto: Unsplash

Tunižanska kuhinja

Tunis se može pohvaliti velikom raznolikošću ukusne tradicionalne hrane koja je mješavina sjevernoafričkog bilja i začina, francuske kuhinje i italijanske kuhinje. Najomiljenija i najčešće konzumirana tradicionalna hrana je bez sumnje kus-kus, a postoji mnogo drugih ukusnih delicija i poslastica koje će pobuditi apetit.

Foto: delusionalbubble.com

Istorija i kultura

Treći po veličini amfiteatar na svijetu, nalazi se u malom zaseoku El Jem. Ako odlučiš svoj odmor provesti u Africi, ovaj amfiteatar je možda najspektakularniji rimski spomenik koji ćeš ikada vidjeti. Moguće je steći prilično autentičan utisak o tome kako su izgledale cirkuske večeri s gladijatorima i divljim životinjama koje su se borile zahvaljujući lukovima, stepenicama i podzemnim prostorijama ovog zdanja. Ljubitelji istorije u Tunisu mogu da se dive ruševinama stare Kartage, koja je uključivala rimska kupatila, crkvu i amfiteatar, uprkos činjenici da je od toga sada malo ostalo. Tunis je dom najboljih rimskih ruševina izvan Italije.

Foto: Unsplash

Pustinja Sahara

Pročitaj
digitalni detoks, odmor

Većina obilazaka pustinje Sahare u Tunisu počinje iz Douza. Slano jezero Chott El-Jerid je predivno mjesto. Zbog refleksije soli, sunčeva svjetlost uzrokuje optičku iluziju na svojoj površini, stvarajući nijanse bijele, ljubičaste, zelene i ružičaste. Južno od ovog jezera, nalazi se grad Douz. Naziva se ulazom u pustinju i predstavlja oazu sa palmama sličnim onima u slikovnicama. Ako želiš putovati u pustinju Saharu, možeš započeti svoje berbersko putovanje upravo ovdje.

Foto: delusionalbubble.com

Sirova čistoća pustinje, okrepljujući zrak, beskrajne panorame i ljepota svjetlosti… Što je savremeni život sve suženiji i represivniji, vapaj Sahare postaje sve glasniji. Bilo da kampuješ usred tuniske Sahare, ili odsjedaš u hotelu s pet zvjezdica, pustinjsko okruženje podstiče na razmišljanje. Ovisnici o adrenalinu takođe mogu iskusiti brzinu i uzbuđenje ekstremnih sportova. Njegove pogodnosti su nevjerovatne, ali i njegova jedinstvenost i raznolikost.

Foto: delusionalbubble.com

Sidi Bou Said

Malo mjesto na obali Tunisa čiji je svaki dom ofarban u plavo i bijelo podsjeća na obalu Santorinija. Kada je toplo vrijeme, zrak je opijen svježim jasminom, a kada se popneš na vrh, imaš zadivljujući pogled na luku ispod. Uz uspon se nalaze brojni renomirani kafići u kojima možeš uživati na kafi ili šoljici toplog čaja.

Foto: delusionalbubble.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum