Trenutno čitaš
5 razloga zašto je najbolje vježbati ujutro

5 razloga zašto je najbolje vježbati ujutro

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Konstantno se vode debate o vježbanju: joga ili pilates, kardio naspram treninga snage i trčanje na traci ili trčanje na otvorenom. Međutim, svi se slažu oko činjenice da je jutro najbolje vrijeme za vježbanje. Naravno, apsolutno najbolje vrijeme za vježbanje je kad god možeš da uskladiš trening sa svojim rasporedom, jer bolje je i da vježbaš naveče nego da preskočiš trening u potpunosti. Ali, započeti dan vježbanjem ima neosporne zdravstvene prednosti. Donosimo ti 5 naučnih razloga da podesiš alarm malo ranije i odradiš trening ujutro.

Foto: Freepik
  • Zdraviji izbori tokom čitavog dana

“Kada počneš da radiš na svom zdravlju, trudićeš se da održiš to zdravlje”, objašnjava Zack Daley, glavni trener Tone House u New York City-u.

Razmisli o tome: Kada s ponosom odradiš jutarnji trening, nećeš htjeti da uništiš postignute rezultate, jedući  krofne za doručak, zar ne? Umjesto toga, vjerovatno ćeš pokušati da zadržiš taj čudesni osećaj tako što ćeš preskočiti pecivo i popeti se stepenicama do kancelarije. Svi ti mali potezi doprinose tvom zdravlju.

  • Miran san

Prema Američkoj nacionalnoj fondaciji za spavanje (NSF), ljudi koji trče na traci u 7 ujutro spavaju duže, doživljavaju dublje ciklus spavanja i provode 75% više vremena u najkorisnijim stadijumima spavanja od onih koji vežbaju u kasnijim satima. NSF takodje napominje da vježbanje u večernjim satima podiže tjelesnu temperaturu, što je poznati neprijatelj spavanja.

  • Smanjenje krvnog pritiska

Ljudima sa visokim krvnim pritiskom, često su potrebni lijekovi za kontrolu ovog opasnog stanja. Ali promjene u životnom stilu – poput jutarnjih vježbi – mogu pomoći. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Vaskularno zdravlje i upravljanje rizikom (Journal of Vascular Health and Risk Management), istraživači su posmatrali trening u tri različita doba dana: 7 ujutro, 11 ujutro i 7 naveče.

Oni koji su vježbali rano ujutro su smanjili krvni pritisak nakon treninga za 10%. Taj pad se nastavio tokom dana i spustio se još više noću, zaključili su istraživači. (Učesnici studije koji su trenirali u 7 ujutro takođe su bolje spavali i imali duži ciklus spavanja u poređenju sa svojim kolegama koji su trenirali kasnije.)

  • Bolje raspoloženje

“Vježbanje povećava nivo endorfina, koji je u osnovi prirodni lijek protiv bolova za tijelo”, kaže Katherine (KG) Gundling, trenerica na ICE NYC. Ako vaš mozak dobije tu endorfinsku dozu u ranim jutarnjim satima, vaš dan će započeti sa optimizmom i bićete manje podložni stresu i anksioznosti. Što ukazuje na pozitivan i produktivan radni dan. Dobićete i osjećaj ispunjenja znajući da ste odvojili vrijeme za sebe i učinili svoje mentalno zdravlje prioritetom”, kaže Gundling.

Pročitaj
Djamila Stanić

  • Slobodno poslijepodne i veče

U savršenom svijetu, raduješ se odlasku u teretanu sa uzbuđenjem i entuzijazmom. Ali ponekad je odlazak u teretanu poslednja stvar koju želiš da uradiš; ili je vrijeme užasno i samo želiš da odeš kući i gledaš omiljenu seriju. Ako to odradiš odmah ujutro, do popodne ćeš i zaboraviti na trening.

“Naročito ako imate naporan raspored, vježbanje ujutro može biti najbolji način za planiranje dana i osigurati da vaš trening ne bude gurnut na stranu na kraju dugog dana”, kaže Gundling. “Ako ste vježbali ujutru, ne morate birati između vežbanja i večere sa prijateljima, pa će vam to postati navika.”

Ako ti treba vremena da se navikneš na rano ustajanje i jutarnji trening, počni postepeno, a to može biti i jedna od odluka za ovu godinu. Srećno!

Izvor: health.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum