Trenutno čitaš
7 činjenica o psima koje dokazuju da ne možemo živjeti bez njih

7 činjenica o psima koje dokazuju da ne možemo živjeti bez njih

Mislimo da do sada svi znaju, da životinje imaju pozitivan uticaj na zdravlje svojih vlasnika. A psi naročito, jer prema mišljenju naučnika, oni u prosjeku produžavaju život čovjeku za 2 godine. I nema dokaza koji bi potvrdili, da postoje i drugi kućni ljubimci koji bolje utiču na naše zdravlje. To misli kardiolog i profesor Thomas Lee.

Unsplash

Vlasnici pasa rijetko imaju visok pritisak

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje i ustanovili da briga o psima smanjuje krvni pritisak i nivo stresa. Važno je napomenuti da učesnici nisu uzimali lijekove za krvni pritisak tokom studije. I ispostavilo se da im se krvni pritisak vratio u normalu, samo tako što su dobili zadatak da se brinu o psu.

Vlasnici pasa su srećniji

Psi čine vlasnike srećnima, jer stimulišu proizvodnju hormona sreće – endorfina, dopamina, serotonina i oksitocina. Ovi hormoni su prirodni antidepresivi. Britanski naučnici su sproveli istraživanje među ljudima, koji su imali životinje i otkrili da se većina njih (75%) osjeća srećnim. Takođe, učesnici su tvrdili. da je komunikacija sa kućnim ljubimcima učinila da se osjećaju manje usamljeno.

Vlasnici pasa imaju manje šanse za srčani udar

Studija pokazuje da vlasnici pasa, koji su imali srčani udar preživljavaju iduću godinu 4 puta češće nego ljudi koji nemaju pse. U drugoj studiji, naučnici sa Brooklyn College otkrili su da vlasnici pasa imaju bolji nalaz varijabilnosti otkucaja srca (mjera rizika od srčanog udara) u odnosu na ljude, koji nemaju psa.

Vlasnici pasa imaju niži nivo holesterola

Istraživanja pokazuju, da vlasnici pasa imaju niži nivo holesterola. Trenutno nema objašnjenja za ovaj fenomen, ali možda je to zato što su vlasnici pasa jednostavno fizički aktivniji.

Unsplash

Lakše gube težinu

Vlasnici pasa bolje tolerišu bol

Prema riječima naučnika sa Vašingtonskog državnog univerziteta, psi pomažu ljudima da se opuste i prebace fokus njihove pažnje na njih, što pomaže da se ublaži bol i učini ga manje akutnim.

Pročitaj

Foto: pixabay

Vlasnici pasa rjeđe se bore sa mentalnim zdravljem

Prema nekim podacima, psihološke bolesti se razvijaju kod oko 20% odraslih u SAD, a depresija, bipolarni poremećaj i šizofrenija su najčešći. Uprkos činjenici da kućni ljubimci ne mogu izliječiti ove bolesti, studije pokazuju da one mogu olakšati život. 60% osoba sa ozbiljnim psihološkim poremećajima tvrdi, da njihov ljubimac može da kontroliše njihove emocije, da im olakša depresiju i smanji njihovu anksioznost.

Foto: pixabay

Izvor: brightside.me

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum