Trenutno čitaš
5 pravila dizajna dnevne sobe u francuskom stilu

5 pravila dizajna dnevne sobe u francuskom stilu

Gala Home
Gala Home

Francuski enterijeri su poznati po svojoj šik estetici i izrazitoj eleganciji koja ih čini jedinstvenim. Ono što karakteriše francuski stil enterijera je poštovanje klasičnog izgleda.

Istražili smo pravila dizajna dnevnih soba u francuskom stilu koji svaku estetiku enterijera podižu na jedan viši nivo. Nastavi da čitaš i otkriješ inspiraciju za elegantan dnevni boravak.

Umjetnost na zidu

Nije tajna da je Francuska jedna od umjetničkih prestonica, a francuski enterijeri odražavaju to nasljeđe s dramatičnom zidnom umjetnošću u dnevnoj sobi koja donosi autentičan karakter prostora. Francuski prostori obično imaju veoma visoke plafone, pa ako je i tvoj enterijer takav idealno bi bilo da svoj zid ukrasiš nekim velikim umjetničkim djelom. Kada ovaj središnji dio nađe svoje prirodno mjesto, on djeluje kao sidro oko kojeg možeš kreirati ambijent sobe pažljivo odabranim namještajem i dekorom.

Francuski enterijer
Foto: Stephanie Coutas

Svijetli zidovi

Nešto što ujedinjuje francuske enterijere jeste bijeli zid. Francuzi biraju izrazito bijelu nijansu koja omogućava dekoru da priča. Bijeli zidovi pružaju jednostavnu pozadinu na kojoj moderni  i rustikalni komadi namještaja koegzistiraju skladno, bez preopterećenja prostora.

Francuski enterijer
Foto: Stephan Julliard

Antikviteti su obavezni

Obavezno ispuni prostor dekorom. Odaberi velike promišljene komade – akcentnu stolicu i antikvitete. Pomiješaj stilove – francuski dnevni boravak može imati prostor za Art Deco dizajn, srednjovjekovne i klasičnije komade odjednom. Upravo ovaj slojevit pristup antikvitetima čini stvari svježim i cool.

Francuski enterijeri
Foto: Stephanie Coutas

​Pozlaćeno ogledalo

Pročitaj

Dnevna soba u francuskom stilu može se upotpuniti i sa pozlaćenim ogledalom. Elegantno i dostojanstveno uklapa se u središnji dio dnevne sobe.

Francuski enterijer
Foto: Stephan Juillard

Koristi svjetla 

Francuski dizajneri vole plafonsko svjetlo koje daje dramatičan utisak. Luster je očigledna francuska rasvjeta, ali lusteri su donekle evoluirali. Dramatična rasvjeta daje ton mnogim raspoloženjima, a francuski dekor je lekcija za ovu posebnu umjetnost življenja.

francuski dizajn
Foto: Matthieu Salvaing

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum