Trenutno čitaš
5 najizdržljivijih i najdugotrajnijih sobnih biljaka

5 najizdržljivijih i najdugotrajnijih sobnih biljaka

Jysk
Jysk

Neke sobne biljke prilagodljivije su i izdržljivije od drugih. Njegovati sobnu biljku godinama je pravo zadovoljstvo.

Sobne biljke koje će trajati najduže daće ti ugodnu i dugotrajnu življu zeleniju atmosferu doma, koji odiše opuštajućim ili elegantnim vibracijama…

pexels

Snake plant ili Sanseveria

S trenutnim trendom sa što više sobnih biljaka u životnom ili random prosotoru, Snake plant je postala sve popularnija. Tome je doprinio, ne samo njegov upečatljivo dobar i elegantan izgled, već je i jednostavna za njegu – to je jedna od najboljih biljaka za unutrašnji prostor. Ova jednostavnost njege osigurava duži život biljke od mnogih drugih biljaka, jer se ne zalijeva često i ne mora biti na jakoj dnevnoj svjetlosti.

Porijeklom iz zapadne Afrike, elegantni listovi Sanseverie u obliku mača zadržavaju vodu u sebi, pa je otporna na sušu. Takođe je sjajna biljka za imati u spavaćoj sobi, jer za razliku od većine drugih, ova biljka oslobađa kisik i upija ugljični dioksid noću.

Poznata je po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da izdrži zanemarivanje ili zaboravljanje ljudi da je zaliju. Ove sobne biljke ne zahtijevaju mnogo održavanja, podnose širok raspon svjetlosnih uslova i mogu narasti prilično visoko. Savršene su za zaposlene pojedince ili one koji tek počinju brinuti o biljkama.

pexels

Zamia

Biljka se nalazi se na mnogim popisima ‘neuništivih’ biljaka. Naravno, kao i svakom živom biću, potrebna je njega. Međutim, biljka Zamia popularna je zbog svoje sposobnosti da izdrži zanemarivanje. Iz tog razloga, to je sjajna biljka koja ne zahtijeva posebno održavanje, pa je idealna za početnike ili zaposlene ljude, koji nemaju vremena redovno brinuti o sobnim biljkama. To je takođe jedna od najboljih biljaka za zatvoreni zen vrt – jednostavno su tako mirne, lijepe, elegantne, sjajnih listova.

Ova biljka uspijeva u uslovima slabog osvjetljenja i može tolerisati neredovno zalijevanje. Njegovo sjajno, tamnozeleno lišće svakom prostoru daje dašak elegancije.

pexels

Puzavac

Pitaš se koje su još biljke najbolje za bujni unutrašnji vrt? Nemojte se više čuditi – to je puzavac. Omiljen zbog svojih raznobojnih listova, bujne loze i laganog temperamenta, puzavac je omiljena biljka za početnike i iskusne vlasnike biljaka.

Poznat i kao Đavolji bršljan, zbog toga što ga je teško ubiti i koji ima dugotrajnu reputaciju, puzavac se može izmanipulisati da se penje po stubu, po zidu, po policama ili ostaviti da se kreće kako on želi…

Puzavac je popularan izbor za trajno zelenilo u zatvorenom prostoru. Prilagodljiv je različitim svjetlosnim uslovima i oprašta kada je u pitanju zalijevanje. Loza puzavca može narasti prilično dugo, što je čini odličnom za viseće košare ili za spuštene police.

Pročitaj

pexels

Drvo života

Ovaj povratak sobnih biljaka iz 80-ih napravio je veliki iskorak. Poput biljaka koje su bile popularne 70-ih, biljka drvo života laka je za njegu i trajaće godinama. Porijeklom iz Meksika, središnje Amerike i jugozapadnih američkih država, ova biljka nudi rustikalnu pustinjsku atmosferu. Sa svojim višestrukim deblima i šiljastim lišćem, donosi jednostavan opušteni izgled životnim prostorima i uspijevaće uz normalnu vlažnost zraka u kući.

Pobrini se da ima odgovarajuću drenažu i dopusti da se gornji sloj tla osuši između dva zalijevanja. Pazi na nju dovoljno dugo i ova sporo rastuća lončanica s vremenom će nalikovati malom stablu. Jedna od najlakših i najbržih biljaka za uzgoj u zatvorenom prostoru.

pexels

Dracena

Jednostavno jedno od najboljih sobnih stabala, a često se naziva i zmajevim stablom, Dracena porijeklom iz Afrike, Azije i Australije. Ima tendenciju da bude dugotrajna zbog svoje lakoće održavanja. Dracena može tolerisati niske nivoe osvjetljenja i često zalijevanje. Zapravo, to je još jedna biljka koja voli da joj se tlo osuši između dva zalijevanja.

Velike biljke imaju koristi od jačeg svjetla, kako bi zadržale svoje zrelo lišće. Zahtijevaju i rjeđe zalijevanje, zbog većeg volumena tla. Svake 1-2 sedmice trebalo bi biti dovoljno. Požutjelo lišće znači da je biljka previše zalijevana.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum