Trenutno čitaš
5 grešaka koje pravimo dok se pakujemo za putovanje

5 grešaka koje pravimo dok se pakujemo za putovanje

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Jedna od najzahtjevnijih stvari o putovanjima, bilo poslovnim ili privatnim, je činjenica da moramo da se spakujemo. Malo ko pravi plan i ima taj čudni stav da je neophodno da se spakuje što više stvari, ne misleći o težini kofera, sigurnosnim provjerama na aerodromu, autobusima, vozovima, itd. U nastavku pročitaj 5 grešaka koje možemo izbjeći, kad se budemo pakovali za sljedeće putovanje.

Foto: Unsplash

Kada pretjeramo sa pakovanjem, to nije samo glomazno i nepotrebno, nego je i preskupo. Naknade za prtljag često mogu da koštaju koliko i sama avio karta, te bi te to moglo natjerati na razmišljanje da li je taj četvrti par cipela zaista potreban. Drži se ovih pravila i ne bi treba0/trebala imati problem sa provjeravanjem torbe i nošenjem stvari, ali definitivno ćeš imati sve što je potrebno dok si na putu.

Pakovanje cijelog ormara
Foto: Unsplash

Prvo na listi s razlogom. Uvijek se vodiš onom “Ko zna u kakve situacije mogu upasti” i onda spakuješ sve čega se možeš sjetiti, jer – ko zna, nek se nađe. Odjednom se nađeš u sljedećoj situaciji: u kofer ubacuješ 15 majica i 10 farmerki, ali i kupaći kostim i šal i kapu.

Čak i ako to zvuči dobro u teoriji, to obično završi tako da kad otputuješ shvatiš, da pola stvari čak ne možeš da iskombinuješ sa ostalima i izazove samo veću frustraciju. Na kraju ćeš obući jednostavnu pamučnu haljinu, koja ti čak i nije omiljena, ali prosto nemaš energije da kombinuješ stvari koje su ti u koferu, kad je baš ono što ti treba ostalo kod kuće.

Iznenađujuće, ovu situaciju možeš izbjeći ako razmišljaš proaktivno. Najbolje rješenje za “daj da spakujem sve” stav je isplaniraš sve outfite/kombinacije unaprijed. Onda ćeš na vrijeme shvatiti da je ta majica preblijeda, ta narandžasta suknja nije baš idealna za sredinu u kojoj ćeš biti, a ujedno ćeš uštediti i vrijeme dok si na putovanju. Planiranje outfita unaprijed će ti pomoći i da pravilno isplaniraš sav nakit i asesoare, koje ćeš ponijeti.

Nakon što si sve probala, pomotaj odjeću, zajedno sa asesoarima, stavi sve na krevet i ufotkaj ih. Ovako ćeš se sjetiti svega što si ponijela i uštedjećeš vrijeme oko pogađanja i oblačenja, kad već dođeš na destinaciju.

Previše beauty proizvoda
Foto: Unsplash

Odlično je što imaš skincare rutinu, ali ipak, kad dođe do putovanja – manje je više. Postoje načini da izbjegneš pakovanje svih 10 nesesera koje posjeduješ. Multifukcionalni proizvodi će poslužiti tih nekoliko dana/nedjelja dok nisi kući. Umjesto SPF losiona, kreme za lice i pudera, ponesi toniranu kremu koja pokriva sve to. Kokosovo ulje je još jedan sjajan proizvod koji mijenja nekoliko drugih (npr. kremu, kremu za brijanje, ulje za sunčanje, čak i parfeme). To je to!

Možeš da uzmeš male primjerke noćnih krema, šampona, kupki, krema za oči i seruma . To je lako i jednostavno i ujedno odličan način da kvalitetno potrošiš vrijeme, prije ukrcavanja u avion.

Pakovanje skupog nakita
Foto: Unsplash

Ovdje ne treba mnogo da se piše. Porodične stvari ili zaručnički prsten su uvijek sigurniji kući. Da, većina hotela ima sefove i uglavnom su veoma sigurni, ali nema potrebe za sakrivanjem nečega što nam nije od velikog značaja na putovanju.

Takođe, većina kartica radi na svim ATM aparatima širom svijeta, te nema potrebe da se nosi veliki keš na putovanje. Ako zaista moraš da nosiš više nego ti je OK da pomisliš da izgubiš, budi sigurna da podijeliš keš u različitu prljagu.

Pročitaj

Često se dešava da ljudi vrijedne stvari nose u carry-on torbama, dok je mnogo bolje sve to držati u ruksaku ili torbi. U niskobudžetnim avio kompanijama u Evropi, nerijetko je slučaj da je prostor u avionu ograničen, te se carry-on torbe takođe moraju čekirati.

Cipele, cipele, cipele
putovanje
Foto: Unsplash

Cipele nisu samo teške i nezgodne za spakovati, one takođe zauzimaju toliko prostora! Pokušaj izbor suziti bar na: jedan par ravnih cipela, jedan par neutralnih, udobnih cipela sa potpeticom i jedan par patika. Ranije spomenuto probavanje outfita prije pakovanja takođe pomaže ovdje, gdje ćeš odmah vidjeti koji par cipela ti najviše odgovara.

Dodatni savjet: Uvijek je bolje spakovati cipele i teže predmete u torbu koju nosiš sa sobom u avion ili autobus, jer na aerodromima rijetko važu manji kofer. Ovo ujedno pomaže i da tvoj veći kofer ostane u rangu dovoljne težine.

Nedovoljno istraživanja mjesta u koje putujete
putovanje
Foto: Unsplash

Nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je ovo važno. Ništa ne može toliko da utiče na pogrešno pakovanje, kao što je to neistraživanje klime, kulture i okoline destinacije na koju putujete.Vremenski uslovi su ključni za istraživanje bilo kojeg područja, ali i istraživanje samog terena, jer ako ćeš mnogo pješačiti po prirodi ne trebaju ti japanke već udobne patike.

Izvor: elitedaily.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum