Trenutno čitaš
4 savjeta za poboljšanje mentalnog zdravlja tvog psa i zašto je to važno

4 savjeta za poboljšanje mentalnog zdravlja tvog psa i zašto je to važno

Jysk
Jysk

Mentalno zdravlje kućnih ljubimaca nova je tema, koja je u centru pažnje. Renee Rhoades, savjetnica za ponašanje pasa govori o važnosti mentalnog zdravlja pasa. Stvari koje vlasnici mogu učiniti, kako bi se njihovi psi osjećali ispunjeno iznenađujuće su jednostavne, zato u nastavku saznaj koje jednostavne promjene, možeš učiniti za svog psa. Takođe se možeš iznenaditi, kada vidiš koliko je ljudsko i pseće mentalno zdravlje slično!

pexels

Zašto je mentalno zdravlje tvog psa toliko važno

Ako si se ikada suočio/suočila sa depresijom, tjeskobom, anksioznošću ili drugim problemom mentalnog zdravlja, shvatićeš koliko je važno očuvati svoje emocionalno blagostanje. Čak i kratka iskustva s mentalnim izazovima, mogu trajno promijeniti nečiju perspektivu, a isto se može reći i za naše prijatelje pse. Ako to trebaš vidjeti da bi se u to povjerovalo, samo pogledaj depresivne pse u skloništima za napuštene životinje!

Kao što Renee Rhoades kaže: “Na tragu pokreta Mental Health Matters, bila je svijest da je mentalno zdravlje našeg psa jednako važno kao i naše. Uostalom, naše zajedničko evolucijsko putovanje sa psima nije samo slučajnost, mi imamo nevjerojatno posebnu vezu i nauka to potvrđuje. Ipak, proučavanja psećeg uma uzimaju maha čak i danas, tako da će se uvijek moći naučiti više o našoj drevnoj povezanosti.

Dakle, šta vlasnici pasa mogu učiniti da zaštite mentalno zdravlje svojih pasa? Otkrivamo ti 4 načina za brigu o mentalnom zdravlju tvog psa.

pexels

Omogući zanimljive aktivnosti u kojima će tvoj pas uživati

Kad bi se tvoj dan samo sastojao od odlaska na posao i zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, život ne bi uvijek bio ispunjen i sretan – zar ne? Isto se može dogoditi i psima, čak i u domovima s najviše ljubavi. Renee Rhoades je objasnila: “Ljudi potiskuju većinu prirodnog ponašanja psa, kada pas živi u kućnom okruženju. Kopanje, sakrivanje i traženje hrane i žvakanje raznih igračaka, samo su neke od aktivnosti u kojima psi mogu da uživaju, kako bi se osjećali mentalno i fizički ispunjeni.”

Alati poput podloga za njuškanje snuffle matt i Kong igračaka mogu stimulisati psa, dok poslastice za žvakanje mogu zadovoljiti iskustvo žvakanja. Loptice ili igračke sa šupljinama u koje se mogu staviti komadići mesa ili psećih poslastica, takođe su sjajna stvar za pseći njuh i mentalnu aktivnost. Za krznene prijatelje koji vole kopati, razmisli o posjeti neke zelene površine u prirodi negdje gdje ima pijeska ili snijega, kako bi tvoj pas uživao. Čak i nova ruta za šetnju može biti veoma podsticajna za psa.

pexels

Koristi pozitivne metode poput nagrade ili ohrabrenja pozitivnim riječima kada treniraš psa

Zajedno s našom sve većom sviješću o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja naših pasa, vjerojatno ćemo vidjeti još više dokaza i trendova, koji će edukovati da su pozitivne metode nagrada i ohrabrenja pozitivnim riječima, najetičniji način treniranja i modifikovanja ponašanja našeg psa. To je zato što naše pozitivno ponašanje sa psom, nije samo ispravljanje ili podučavanje ponašanja.

Komponente poput dobre i kvalitetne prehrane, obogaćivanja i fizičkog zdravlja razmatraju se na svakom koraku. To znači da ćete ti i tvoj pas dobiti puno ličniji pristup, koji može pomoći u bilo čemu, od problema u ponašanju do ansioznosti zbog odvajanja!

pexels

Obrati pažnju na rasu i instinkte svog psa

Govoreći o personalizaciji, nikad nije loša ideja uzeti u obzir pasminu svog psa, kada smišljaš bilo kakav plan u vezi s njegovim zdravljem ili dobrobiti. Svaka pasmina ima malo drugačije potrebe, a mnogo toga ima veze s onim za šta je njihova pasmina uzgajana. Ovo je korisno kada tražiš aktivnost za obogaćivanje života svog psa, budući da će ti ispunjavanje njihovih instinkata dati najveće šanse za uspjeh. Takođe ti može pomoći pronaći sve što nedostaje u životu tvog psa.

Na primjer, kućne pasmine, kao što je bišon ili maltezer, mogle bi pronaći najviše užitka u druženju s tobom i da ih svuda vodiš sa sobom, dok bi lovački pas gonič želio više njuškati i isprobati svoj njuh. Mogućnosti su gotovo beskrajne, pa nemoj oklijevati istražiti pasminu svog psa. Još bolje, zatraži pomoć savjetnika za ponašanje i socijalizaciju pasa.

Pročitaj

pexels

Razmisli o susretu sa savjetnikom za ponašanje pasa, za bolje razumijevanje svog psa

Savjetnici za ponašanje pasa gurui su za dobrobit pasa, pa mogu biti izvrsni vodiči pri poboljšanju mentalnog zdravlja tvog psa. Naravno, moraš biti oprezna/oprezan u vezi ovih stručnjaka, jer možda nisu svi tako profesionalni i dobronamjerni prema psima, kao što se čine. Uz ove savjete na umu, ti i tvoj pas možete biti na dobrom putu da stvorite sretan, zdrav život za oboje.

 

Izvor: pawtracks.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum