Trenutno čitaš
10 naučno dokazanih savjeta kako da postaneš harizmatičnija osoba

10 naučno dokazanih savjeta kako da postaneš harizmatičnija osoba

Young Lions
Young Lions

Sigurno poznaješ osobe koje blistaju u svakom razgovoru, utješne su, jednostavne za razgovor i komuniciraju sa svima velikom lakoćom. Čini se da je sve na njima utopljeno u neobjašnjivi, anđeoski sjaj. Fraza “osvijetli sobu” je skovana da opiše samo njihovo biće. Imaju gracioznost, duh i sposobnost da nakon kratkog razgovora zagriju i najhladnije ljude u prostoriji. Oni su šarmantni, inspirativni i na mnogo načina veći od života.

Dakle, ako se pitaš kako da i ti budeš ovako harizmatična osoba, pročitaj naučno dokazane savjete u nastavku…

pexels

Iako možda misliš da su neki jednostavno rođeni sa harizmom, zapravo možeš naučiti kako da budeš harizmatična osoba. Vanessa Van Edwards otkriva, naučno potkrijepljene savjete o tome kako biti harizmatičnija osoba.

Vanessa Van Edwards je istraživačica ponašanja i autorka nekih od knjiga, koje su najviše mijenjale život onima koji su ih pročitali. “Nauka o uspjehu s ljudima i znakovima” i “Savladajte tajni jezik harizmatične  komunikacije”. Iako obje knjige pružaju uvid u ono što je potrebno za efikasnu komunikaciju i produktivnu saradnju s drugima, ipak ove knjige pomažu kako da postanemo harizmatičniji, a jasno je koliko su knjige upješne i tražene, jer su prevedene na 17 jezika.

pexels

Šta nekog čini karizmatičnom osobom?

Visoko harizmatični ljudi imaju savršen balans između dvije osobine: topline i kompetencije. Harizmatični pojedinci su u stanju da projektuju i osjećaj iskrene topline, povjerenja i druželjubivosti. Ova kombinacija ih čini veoma privlačnim za druge. Dobra vijest je da se harizma može naučiti i praktikovati i ne moraš biti ekstrovert da budeš harizmatična osoba. Mnogi introverti mogu biti jednako harizmatični, kao i ekstrovertni na svoj jedinstven način.

Radi se o mogućnosti da se povežeš s drugima i učiniš da se osjećaju ugodno. Introvertne osobe mogu koristiti svoju prirodnu sposobnost slušanja i promatranja, kako bi izgradile snažne odnose i povezale se s drugima na dubljem nivou. Koristi tople neverbalne znakove. Ovo može izgledati kao naginjanje glave, klimanje glavom i naginjanje tijela prema onome ko govori. Na ovaj način tvoje tijelo može govoriti kada ti ne moraš!

Pročitaj
istezanje leđa

Fokusiraj se na kompetentan govor tijela. Ovo je neverbalna komunikacija, koja govori više od riječi i pokazuje ljudima da imaš duboko znanje. Koristi pokrete rukama, koji odgovaraju tvojim riječima. Analizirani su poznati TED govor i najgledaniji su TED govori imali više od 465 pokreta rukama u 18 minuta. Rukama istakni važne tačke priče o kojoj govoriš.

pexels

Top 10 savjeta naučnice i autorke knjiga Vanesse Van Edwards, kako da budeš karizmatičnija osoba

  • Budi svjestan/svjesna svojih mikro ekspresija lica.
  • Budi dobar pripovjedač. Nauči koristiti pripovijedanje, kao način da se povežeš s drugima i preneseš svoju poruku.
  • Pogledaj svoj stari snimak ZOOM videa ili snimljenog govora i zabilježi sve svoje neverbalne znakove
  • Vrati kameru telefona malo unazad kada razgovaraš na video poziv ili se snimaš ili fotkaš selfi. Zvuči čudno, ali rezultat je mnogo bolji.
  • Uradi reviziju svoje e-pošte. Pregledaj svoje nedavne e-poruke i procijeni kako ih doživljavaš. Možda ćeš morati da uneseš više riječi koje prenose toplinu ili kompetenciju, da pišeš toplije i ljubaznije mailove.
  • Gradi veze. Uvijek traži mogućnosti za izgradnju istinskih veza. Ovo će te učiniti vjerodostojnijim i povećati tvoj uticaj!
pexels
  • Budi dobar slušalac. Pokaži iskreno interesovanje za ono što drugi imaju da kažu i aktivno ih slušaj.
  • Budi harizmatičnaa osoba u različitim okruženjima. Harizma se ne odnosi samo na javni nastup; takođe se radi o tome kako komuniciraš s ljudima u različitim okruženjima, kao što su razgovori jedan na jedan, u grupama ili u pisanoj komunikaciji.
  • Posmatraj druge ljude. Fokusiraj se na preslikavanje jednog ili dva ključna elementa govora njihovog tijela, kao što je njihovo držanje ili način na koji drže glavu.
  • Nastavi sa učenjem. Nastavi učiti i razvijati nove vještine, bilo da se radi o novom jeziku, novom hobiju ili novoj vještini, koja ti može pomoći da se povežeš s ljudima na različite načine.

 

Izvor: camillestyles.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum