Korijander je svijetlozelena biljka, koja se obično koristi u meksičkoj, azijskoj i bliskoistočnoj kuhinji, kao i u drugim kuhinjama širom svijeta. Osim zbog pomalo citrusnog, paprenog okusa, korijander se dodaje jelima zbog potencijalnih zdravstvenih pogodnosti. Evo ukratko njegovih prednosti.
Korijander je dobar izvor hranljivih materija
Osim boje i okusa, korijander dodaje hranjivost tvom tanjiru. Četvrtina šolje sirovih listova korijandera (veličine loptice za golf) obezbjeđuje 16% dnevne vrednosti (DV) vitamina K, koji podržava zdravlje kostiju i pomaže zarastanju rana. Takođe nudi 5% dnevne doze vitamina A i 2% dnevne doze vitamina C – dva vitamina odgovorna za imunološku funkciju. Osim toga, navedena veličina dodaje manje od jedne kalorije tvom obroku.
Korijander sadrži antioksidante
Osim svoje vitaminske vrijednosti, korijander takođe nudi važne spojeve zvane antioksidanti, prema pregledu iz 2022. objavljenom u časopisu Molecules. Dok korijander ima mnogo vrsta antioksidanata, jedna klasa, poznata kao polifenoli, je posebno važna. Zašto? Polifenoli smanjuju upalu i sprječavaju oštećenje stanica, koje bi inače moglo doprinijeti prevremenom starenju i povećanom riziku od bolesti.
Može potpomoći kardiovaskularno zdravlje
Tradicionalna medicina dugo koristi dijelove biljke korijandera za liječenje bolova, upale, gastrointestinalnih problema i dijabetesa. Dok većinu ljekovitih svojstava biljke tek treba proučiti, isti pregled iz 2022. objavljen u Molecules-u, otkrio je da biljka može imati prednosti za kardiovaskularno zdravlje, poput regulacije krvnog pritiska i srčanog ritma. Istraživači teoretišu da je to zbog visokog sadržaja antioksidanata korijandera.
Međutim, od 18 studija koje je pregled procijenio, samo dvije su provedene na ljudima. Stoga, ne bismo trebali očekivati da će žvakanje korijandera, olakšati bilo kakve kardiovaskularne probleme; potrebno je još mnogo istraživanja.
Izvor: health.com