Trenutno čitaš
2000 godina star kineski način razmišljanja može te učiniti sretnijom i uspješnijom osobom

2000 godina star kineski način razmišljanja može te učiniti sretnijom i uspješnijom osobom

“Kao psihologinja sa više od 15 godina iskustva, vidjela sam kako hustle kultura može imati toksičan efekat na ljude!”, kaže Dr Junhong Cao, specijalistkinja za odnose, depresiju, traume i poremećaje ličnosti. Takođe je osnivačica centra “Mind Connectionsa”, savjetovališta za mentalno zdravlje.

Ali 2000 godina star kineski koncept nazvan Wu Wei, što u prevodu znači “ne-djelovanje” ili “djelovanje bez napora”, može nam pomoći da živimo uravnoteženije, ispunjenije i uspješnije živote.

pexels

Wu Wei ne zahtijeva gotovo nikakav napor. To ne znači da trebamo sjediti i zabušavati. Wu Wei je dopuštanje stvarima da se dogode prirodno i otpuštanje potrebe za kontrolom. Naglašava preduzimanje radnji kada je to potrebno, ali neopterećivanje sebe pretjeranim naporom i napetošću.

“Uvijek nastojim implementirati Wu Wei u svoju praksu, jer su istraživanja pokazala da može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, dok povećava zadovoljstvo i opštu dobrobit”, tvrdi dr Junhong Cao.

pexels

Evo kako da Wu Wei postane dio tvoje dnevne rutine:

Prihvati stvari onakvima kakve jesu

Recimo da priređuješ veliku zabavu. Umjesto opsjednutosti svakim detaljem, praktikovanje ove tehnike znači razumijevanje da stvari možda neće ići tačno onako kako je planirano. Slično tome, ako nisi dobio/dobila povećanje plate ili unapređenje na poslu, shvati da je to normalan dio tvog puta u karijeri. “Ne mogu kontrolisati sve, ali mogu izvući najbolje iz svega što se dogodi. Kada se suočiš s izazovom, zapitaj se imaš li potpunu kontrolu nad ishodom. Ako ne, pomiri se s tim i kreni dalje”, savjetuje dr Junhong Cao.

Prihvati nesavršenosti

Dopusti stvarima da se odvijaju na svoj prirodan način, bez forsiranja ishoda. Znaj da nikada ništa nije savršeno. Ako učiš novi jezik ili prvi put sviraš instrument, pripremi se na greške. Naučićeš mnogo iz grešaka. Ako se uhvatiš da se fiksiraš samo na stvari koje pođu po zlu, stani i reci: “Zašto bih se mučio/mučila da postignem nemoguće? Biram biti fleksibilnija i ljubaznija osoba prema sebi”, kaže dr Junhong Cao.

Pročitaj
planinski odmor

pexels

Implementiraj pažnju

Pomno posvećen/posvećena znači biti svjestan/svjesna svojih misli i osjećaja u sadašnjem trenutku bez osuđivanja. Obrati pažnju na sve male detalje oko sebe. Kakav je osjećaj sunca na tvojoj koži? Slušaj zvukove prirode, poput cvrčaka, vjetra, ptica i šuštanja lišća, ili promatraj oblike i boje cvijeća i drveća. Wu Wei dolazi puno lakše kada obratiš pažnju na ono što se događa u sadašnjem trenutku, na prijateljski i znatiželjan način. Lao Tzu, drevni kineski filozof i osnivač taoizma, jednom je rekao: “Ako si depresivna osoba, živiš u prošlosti. Ako si zabrinuta osoba, živiš u budućnosti. Ako si u miru, živiš u sadašnjosti”.

 

Izvor: cnbc.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum