Ultra Ukusno

12 jednostavnih savjeta za kuhanje tjestenine

Tjestenina je uvijek savršeno brzo rješenje za obrok. Jeftina je, jednostavna i zadovoljava mnoge okuse. Pronašli smo ovih 12 savjeta, koje možeš imati na umu prilikom sljedeće pripreme – od toga kako ispravno da posoliš vodu, do toga zašto je nikada ne trebaš ispirati.

Foto: The Spruce Eats

1. Izaberi odgovarajući oblik tjestenine uz umak sa kojim ćeš je služiti

Izvor: Tasty

Neki oblici tjestenine bolji su za guste umake, dok su drugi savršeni za lagane umake. Za lagane umake (poput umaka “aglio e olio”, pesto ili umaka sa maslacem), špagete su odlična opcija – bilo koji duguljasti, tanki oblik tjestenine dobro će funkcionisati. Kod gustih umaka (poput umaka bolonjeze ili umaka sa paradajzom) najbolje su tjestenine u obliku cijevčica kao što su penne, rigatoni ili makaroni. Ovi oblici zadržavaju umak, tako da dobijaš savršen omjer umaka i tjestenine u svakom zalogaju.

2. Nikad ne kuhaj dva različita oblika tjestenine zajedno

Izvor: Tasty

Iako bi moglo biti primamljivo istovremeno kuhati dva oblika tjestenine, nemoj. Jedna će se neminovno prekuhati, čak i ako su slične veličine. Iako tehnički možeš tempirati, tako da se prvo doda jedna tjestenina u kipuću vodu, to nije vrijedno rizika. Drži se kuhanja jednog oblika i sve će biti sjajno.

3. Koristi veliki lonac sa mnogo vode

Izvor: Tasty

Za svakih 500 gr tjestenine potrebno je koristiti minimalno 3l vode, jer kuhanje tjestenine u malom loncu čini da bude škrobasta, sluzava i ljepljiva. Stoga ne štedi vodu.

4. Nauči kako da ispravno posoliš vodu

Foto: Tasty

Na svake 3 litre vode, dodaj jednu veliku kašiku soli. Ovo možda zvuči previše, ali većina će se iscijediti. Ovo je takođe jedini korak u kuhanju, gdje možeš začiniti samu tjesteninu, tako da ne štediš so.

5. Sačekaj sa dodavanjem soli nakon što voda prokuha

Foto: Tasty

Dodavanje soli u hladnu vodu može izazvati lijepljenje za dno lonca, zato pričekaj da voda prokuha, kako bi se so odmah istopila.

6. Nemoj dodavati ulje u vodu u kojoj kuhaš tjesteninu

Foto: Tasty

Ulje će prekriti tjesteninu i spriječiti da se umak pravilno sjedini, tako da ga ne treba dodavati u vodu. Ovo svakako nije tako efikasno protiv lijepljenja tjestenine.

7. Čim dodaš tjesteninu u vodu, miješaj je neprestano dvije minute

Foto: Tasty

Čim se tjestenina doda u vodu, ona počinje ispuštati svoj škrob. Ovo je momenat kada su najveće šanse da se slijepi, zato je neprekidno miješaj dvije minute.

8. Sačuvaj malo vode od kuhanja kako bi umaci bili svilenkasto glatki i prilijepili se za tjesteninu

Foto: Tasty

Mnogi kuhari kažu da je voda od kuhanja tjestenine tečno zlato i može se iskoristiti za sve umake. Zato što ova voda sadrži škrob, to joj omogućava da zgusne umake.

9. Ispiranje tjestenine vodom nakon kuhanja je loša ideja

Foto: Tasty

Ispiranje tjestenine vodom sapira škrob, što nije dobra stvar. Ovo je jedino dobro onda, kada ti je potrebno da brzo ohladiš tjesteninu za neku salatu.

10. Ne ostavljaj tjesteninu da stoji u cjediljki kada je ocijediš

Foto: Tasty

Ako nakon cijeđenja ostaviš tjesteninu u cjediljki, velike su šanse da će se slijepiti. Skuhana tjestenina premazana je škrobom, koji uzrokuje lijepljenje. Da ovo izbjegneš, odmah je dodaj u umak ili uspi u nju malo maslinovog ulja.

11. Dodaj tjesteninu u sos, a ne sos preko tjestenine

Foto: Tasty

Dodavanjem tjestenine u sos (a ne obrnuto), omogućava se tijestu i sosu da se stapaju. Ako ozbiljno pripremaš svoju tjesteninu, kuhaj je minut kraće, dodaj je u tavu s vrućim umakom i ostavi da se u umaku kuha zadnju minutu. Ovo će tjestenini pružiti vrhunski okus i teksturu, te će se umak i tjestenina spojiti zajedno u jedno cjelovito jelo, a ne u dvije odvojene komponente.

12. Ostatke tjestenine pospi maslinovim uljem i nauči kako da je pravilno podgriješ

Foto: Tasty

Ostatke tjestenine koja nije ubačena u umak treba posuti maslinovim uljem kako se ne bi zalijepila, dovoljne su 1-2 kašike.

Za podgrijavanje tjestenine u mikrovalnoj pećnici, koristi kašiku ili dvije vode, ili malo umaka, kako se ne bi isušila.

Uživaj u ukusnoj tjestenini!

 

Izvor: tasty.co

Slični članci

Kako da napraviš savršenu tortu u obliku broja?

Ultra magazin

Hrskavo i svježe: Salata od karfiola

Ultra magazin

Kako da napraviš keto „oblak pecivo“ bez ugljikohidrata za samo 5 minuta

Ultra magazin