Trenutno čitaš
10 zamjena za jaja koje jako dobro funkcionišu

10 zamjena za jaja koje jako dobro funkcionišu

Ako ne voliš jaja, ne koristiš namirnice životinjskog porijekla u svojoj ishrani ili iz nekog razloga ne smiješ jesti jaja, imamo rješenje jer vjerovatno već imaš odgovarajuću zamjenu za jaja u svojoj kuhinji. 

Prva stvar koju trebaš znati kada biraš zamjenu za jaja je da jaja unose vlagu u razne pekarske proizvode, mogu igrati i važnu ulogu kao vezivni, emulgirajući i dizajući agensi. Ona su takođe ključna za teksturu i izgled za određene recepte. Dakle, prije nego što pokušaš zamijeniti jaja, shvati koji posao obavljaju jaja u receptu s kojim radiš i odaberi zamjenu koja će učiniti isto.

Laneno “jaje”

Najbolje za: recepte za pečenje koji koriste jaja kao vezivo.

“Jaja” od lana, iako zapravo nisu jaja, odlična su zamjena za pravu stvar kada pratiš recept u kojem jaje služi kao vezivo. Za ekvivalent jednog jajeta, samelji 1 supenu kašiku lanenih sjemenki i pomiješaj je sa 3 kašike vode, dok se potpuno ne sjedini. Ostavi da odstoji pet minuta da se zgusne prije upotrebe u receptu. Jaja od lana stvaraju blago orašasti okus, tako da su odlična za recepte u kojima to funkcioniše, poput peciva od cijelog zrna i pahuljaste palačinke. Pogodno za vegane.

detoxinista.com

Mlaćenica

Najbolje za: recepte koji koriste jaja za vlagu i vezivanje; nježna peciva.

Ako pečeš tortu ili gomilu muffina, mlaćenica će ti pomoći. Ovaj fermentirani mliječni napitak dodaje vlagu pečenim proizvodima i pomaže u vezivanju sastojaka u receptima koji već sadrže sredstvo za dizanje (na primjer, soda bikarbona ili prašak za pecivo). Za ovu zamjenu koristi ¼ šolje mlaćenice za svako jaje koje recept zahtijeva.

Pasirani avokado

Najbolje za: recepte koji koriste jaja za vlagu.

Pasirani avokado može se činiti potpuno drugačijim od jaja, ali njegov bogat, pikantan okus i gusta, kremasta tekstura zapravo ga čini odličnim za pečenje jela u kojima se jaje koristi prvenstveno za vlagu (kolačići ili mafini.) Nedostatak jaja znači da tvoj recept vjerovatno neće toliko porumeniti, ali krajnji rezultat bi i dalje trebao biti lijep i vlažan. Za ovu zamjenu, jednostavno izgnječi avokado dok smjesa ne postane svilenkasto glatka i koristi ¼ šolje da zamijeniš jedno jaje. Pogodno za vegane.

ANNICK VANDERSCHELDEN PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES

Jogurt

Najbolje za: recepte koji koriste jaja za vlagu i vezivanje.

Još jedna fermentirana mliječna opcija koja može zamijeniti jaja, obični jogurt je dobar u receptima u kojima jaja djeluju kao vezivno sredstvo, dodajući vlagu i poboljšavajući teksturu gotovog proizvoda. Opet, ova opcija je najbolja za kolače, mafine i druge recepte koji već sadrže sredstvo za dizanje. Za ovu zamjenu koristi ¼ šolje običnog jogurta da zamijeniš jedno jaje.

Biljno ulje, voda i prašak za pecivo

Najbolje za: recepte koji koriste jaja za dizanje i ne sadrže drugo sredstvo za dizanje.

Ove dvije osnovne namirnice mogu se kombinovati kako bi se napravila zamjena za jaja sa snagom dizanja za brze kruhove, pogačice i druge pečene proizvode koji već ne zahtijevaju drugi sastojak za dizanje. Da zamijeniš jedno jaje, jednostavno pomiješaj 1½ supenu kašiku biljnog ulja sa 1½ kašike vode i 1 kašičicom praška za pecivo. Pogodno za vegane.

Aquafaba

Najbolje za: recepte koji zahtijevaju bjelanjke; recepti koji imaju koristi od dodatne prozračnosti ili podizanja.

Aquafaba, tečnost koja dolazi u konzervi slanutka, odlična je zamena za bjelanca kada se umuti. Procijedi tekućinu od slanutka u mikser i umuti je u pahuljastu smjesu koju možeš koristiti za izradu svega, od majoneze do bezglutenske pavlove torte od maline i limuna. Ovdje je omjer 3 supene kašike akvafabe po jajetu ili bjelanjku. Pogodno za vegane.

KRISTINA RATOBILSKA/GETTY IMAGES

Umak od jabuka

Najbolje za: pekare koje koriste jaja za vlagu, posebno one koje imaju dobru teksturu.

Korištenje umaka od jabuka umjesto jaja dodaje vlagu svemu što pečeš, što ga čini odličnom opcijom za kolače za koje želiš da ispadnu ekstra vlažni ili mekani. Za ovu zamjenu koristi ¼ šolje nezaslađenog sosa od jabuke za svako jaje u receptu. (Napomena: Nezaslađeni sos od jabuka je najbolji, ali zaslađeni će odgovarati ako je to sve što imaš pri ruci – samo malo smanji šećer u receptu da sve što pečeš ne ispadne preslatko.) Pogodno za vegane.

Sirće i soda bikarbona

Najbolje za: recepte koji koriste jaja za dizanje.

Pročitaj

Slično kao biljno ulje i prašak za pecivo, ova zamjena je idealna za recepte u kojima jaja obavljaju sav posao dizanja (tj. u receptu nije navedeno drugo sredstvo za dizanje). Pomiješaj 1 kašičicu sode bikarbone sa 1 kašikom destilovanog bijelog ili jabukovog sirćeta za pjenušavu smjesu koja može zamijeniti jedno jaje. Pogodno za vegane.

LINDA HALL/GETTY IMAGES

Maslac od orašastih plodova

Najbolje za: recepte koji koriste jaja kao vezivno sredstvo i koji bi imale koristi od okusa maslaca od orašastih plodova.

Nije iznenađenje: puter od orašastih plodova dobro djeluje kao vezivno sredstvo. Možeš koristiti 3 supene kašike bilo koje kremaste vrste maslaca od orašastih plodova (bademov puter je posebno blag i ukusan) da zameniš jaje. Pogodno za vegane.

Sojin lecitin

Najbolje za: recepte koji koriste jaje kao vezivo.

Sojin lecitin se zbog svojih vezivnih svojstava dodaje raznim namirnicama, zbog čega dobro funkcioniše kao zamjena za jaja. Dodaj 1 kašiku sojinog lecitina u prahu direktno u tijesto da zamijeniš jedno jaje. Pogodno za vegane.

 

 

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum