Trenutno čitaš
Zašto je cink dobar za kožu sklonu aknama?

Zašto je cink dobar za kožu sklonu aknama?

Otkrij kako cink može pomoći u liječenju akni. Saznaj više o ulozi cinka u zacjeljivanju kože, smanjenju proizvodnje sebuma i borbi protiv bakterija. Pronađi savjete o tome kako najbolje koristiti cink u režimu njege kože za akne.

Ako imaš kožu sklonu aknama, vjerojatno znaš za određene sastojke za njegu kože koji se preporučuju za liječenje akni poput salicilne kiseline, benzoil peroksida i retinola. Svaki od ovih sastojaka služi svojoj svrsi – od ubijanja bakterija koje uzrokuju bubuljice na koži do povećanja obnove stanica, tako da će se pronalaženje pravog proizvoda svesti na otkrivanje onoga što uzrokuje akne na prvom mjestu.

Akne nastaju kada se folikuli dlake začepe viškom sebuma (ulja), bakterijama ili mrtvim ćelijama kože, što uzrokuje upalu na koži. To može biti rezultat povećanja proizvodnje sebuma, od bakterija, ili, za mnoge žene, promjene u hormonima.

Canva

I baš kao što su uzroci izbijanja različiti, liječenje akni često zahtijeva višestruki pristup (i više sastojaka) – zbog čega smo uvijek u potrazi za novim ili manje poznatim opcijama. Unesite: cink. Iako se cink godinama koristi za liječenje različitih kožnih stanja poput ekcema i rozacee, on nije tako sveprisutan kao neki od gore navedenih sastojaka u svijetu akni. Da li je korištenje cinka rješenje za akne? zSaznaj u nastavku.

Prvo, šta je cink?

„Cink je mineral koji je neophodan nutrijent za mnoge sisteme tela“, objašnjava Dr. Margarita Lolis, dermatologinja. Ima ključnu ulogu u zacjeljivanju rana, kao i u borbi protiv virusa i bakterija. “Cink se može unositi ili lokalno primijeniti”, dodaje ona. Neki dobri izvori cinka mogu se naći u crvenom mesu, peradi, pasulju, orašastim plodovima, mliječnim proizvodima, sjemenkama bundeve i obogaćenim žitaricama.

Pomaže li cink u liječenju akni?

“Cink je povezan sa smanjenjem proizvodnje sebuma iz lojnih žlijezda i ima antibakterijski efekat na glavne bakterije koje se nalaze u žlijezdama lojnicama, koje mogu smanjiti broj upalnih papula na vašoj koži,” kaže Lollis. “Takođe pomaže u zacjeljivanju rana, što može pomoći kod ožiljaka od akni”, dodaje ona.

Canva

Kako da koristiš cink za liječenje akni?

„Neke studije su pokazale da pacijenti sa aknama imaju značajno niže nivoe cinka u svojim tijelima, zbog čega kada su ovi pacijenti dodali cink u svoju ishranu ili režim njege kože vidjeli su poboljšanje“, dodaje ona. Opet, najbolji način da dobiješ više cinka je putem ishrane, ali možeš uzeti i suplement.

Pročitaj

Češće će dermatolozi prvo ići na lokalnu rutu i predlažu proizvode sa cinkom kao što su sredstva za pranje lica, serumi i kreme. Kao što je slučaj s dodavanjem bilo čega novog u svoj režim njege kože, moraćeš dosljedno koristiti proizvode najmanje tri mjeseca prije nego što možeš u potpunosti procijeniti da li nešto funkcioniše.

Ko bi trebao probati cink?

Glavna prednost cinka je to što se generalno dobro slaže s drugim proizvodima i što ga većina tipova kože dobro podnosi. Liječenje akni obično ima višestruki pristup, tako da dodavanje malo cinka u mješavinu može pomoći da se zaokruži postojeći režim.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum