Trenutno čitaš
10 neobičnih činjenica zbog kojih je Indija jedinstvena zemlja

10 neobičnih činjenica zbog kojih je Indija jedinstvena zemlja

Indija, zemlja kontrasta, šarenila, začina i druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, nikada neće prestati da intrigira putnike i turiste svojom jedninstvenošću. Od velikih pustinja Rajasthana i blaženih plaža Goe do živahnih plantaža čaja i užurbanih gradova Mumbaija i Kolkate. S takvom ogromnom raznolikošću krajolika, religija i kultura, činjenica je da se u ovoj zemlji probude sva moguća čula. Indija nije samo riznica kulture i duhvnosti, nego i raznih neobičnosti i zanimljivosti, a Ultra donosi 10 neobičnih činjenica o ovoj jedinstvenoj zemlji.

indija
Foto: holidify.com
Najveća vegeterijanska populacija je u Indiji

Indija ima najveću populaciju vegetarijanaca na svijetu. Zbog vjerskih ili ličnih razloga 20 – 40% Indijaca ne jede meso. Hinduizam i džainizam dvije su najznačajnije religije koje praktikuju vegetarijanstvo u Indiji. Mnogi drugi odlučuju jesti samo ribu umjesto kopnenih životinja. Vegetarijanstvo je toliko rašireno da mnogi lanci restorana imaju specijalizovane vegetarijanske jelovnike u kojima njihovi posjetitelji mogu uživati.

Najkišovitije mjesto na zemlji nalazi se u Indiji

Meghalaya selo Mawsynram najkišovitije je naseljeno mjesto na svijetu. Ovo mjesto drži Guinnessov svjetski rekord za ovu titulu sa najviše padavina na svijetu. Velika količina padavina posljedica je njegove blizine Bengalskom zaljevu. Na ovom području sezona monsuna traje i po šest mjeseci. Tokom ove sezone kiše mogu trajati danima, a poplave su gotovo uvijek neizbježne.

indija
Foto: Getty Images
Osim što su svete životinje, krave u nekim dijelovima Indije imaju ličnu kartu

Hinduizam je jedna od glavnih religija u Indiji i to je razlog zašto se krave u ovoj zemlji smatraju svetinjama. U hinduizmu se vjeruje da su krave svete, stoga su zaštićene i poštovane, te slobodno hodaju ulicama. Hindu boginja Bhoomi predstavlja Zemlju i često se prikazuje u obliku krave. Za ubistvo krave može se odgovarati i zatvorskom kaznom od nekoliko godina, dok u nekim dijelovima Indije krave moraju imati ličnu kartu. Međutim, Indija je takođe i mađu najvećim izvoznicima govedine na svijetu, jer izvoze meso indijskog buffala.

Postoje čak 22 različita jezika u Indiji

Indija priznaje hindi i engleski kao svoje službene jezike. Međutim, Indijci takođe prepoznaju 20 drugih jezika koji se govore širom zemlje dok se “Majkom svih jezika” smatra sanskrt, koji sada praktikuje manje od 1% Indijaca.

indija
Foto: Pexels
Grad Varanasi je jedan od najstarijih gradova na svijetu

Grad Varanasi u indijskoj državi Uttar Pradesh ne smatra se samo duhovnom prijestolnicom Indije, već i jednim od najstarijih gradova na svijetu. S populacijom od preko milijon ljudi, Varanasi datira iz 11. vijeka prije nove ere. Najstariji grad u Indiji nalazi se na rijeci Gang gdje hinduistički hodočasnici putuju kako bi se okupali u svetoj vodi i obavili tradicionalne sprovode. Uz rijeku se nalazi više od 2000 hramova, uključujući slavni Zlatni hram.

Najmanja stopa razvoda u svijetu

Svega jedan u sto brakova u Indiji završi razvodom, a to je najmanja stopa razvoda na svijetu. Svakako da to ima objašnjenje, jer 70% brakova u Indiji je dogovoreno i iza njih stoje čitave porodice.

indija
Foto: Pexels
Indija ima najveću proizvodnju začina

Jedna od najiznenađujućih činjenica o Indiji je ta da je dobila titulu za proizvodnju najviše začina na svijetu. Otprilike 70% svjetskih začina dolazi iz Indije. Država ih zatim šalje širom svijeta u restorane, kuhinje i trgovine. Većina začina u našim kuhinjama najvjerojatnije dolazi iz Indije. Najpopularniji od začina su kumin, šafran, kurkuma…

Broj mobilnih telefona veći od broja WC šolja

Polovina Indijaca nema WC u kući, ali svi imaju mobilni telefon, a s obzirom na to da je Indija druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu broj mobilnih telefona uveliko premašuje broj WC šolja.

Pročitaj

indija
Foto: citytoursindia.com
Prvi iskopani dijamanti potiču iz Indije

Među najstarijim činjenicama o Indiji je da je bila prva i jedina zemlja koja je kopala i proizvodila dijamante. Rudarstvo datira iz 4. vijeka prije Hrista i trajalo je oko 1000 godina prije nego što su ih drugi počeli iskopavati. Prvi dijamanti pronađeni u Indiji potiču iz delte rijeke Krishna. Kasnije su se otkrića dijamanata pojavila u Brazilu i Južnoafričkoj Republici, što je povećalo tržište dijamanata.

U Indiji je izmišljen šampon

Šampon je izmišljen u Indiji, ali ne onaj komercijalni tekući, nego metoda pomoću bilja. Sama riječ ‘šampon’ izvedena je iz sanskrtske riječi champu, što znači masirati.

 

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum