Trenutno čitaš
10 najljepših sela u Evropi

10 najljepših sela u Evropi

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Ukoliko tražiš prvu destinaciju, koju ćeš obići u Evropi poslije duge pauze, a ne preferiraš gužvu, noćne izlaske, buku i užurbanost, razmisli o posjeti jednog od 10 evropskih sela, koja ti predstavljamo. Mir, priroda, odmor, svjež vazduh, dobra gastronomska ponuda, vrhunska vina i prelijepa arhitektura – tako bismo u nekoliko riječi, opisali ovih 10 najljepših evropskih sela.

Arcos de la Frontera, Španija

Foto: Jeremy Woodhouse/Getty Images

Jedno od poznatih bijelih sela Andaluzije, Arcos de la Frontera, balansira na rubu litice, koja se uzdiže visoko iznad rijeke Guadalete. Nakon divljenja nestvarnim bijelim kućama, posjeti Castillo de los Arcos, dvorac koji je prije nekoliko vijekova, okupirao španski istraživač Ponce de Leon.

Grindelwald, Švajcarska

Foto: Jungang Yan/Getty Images

Selo Grindelwald, smješteno je tačno na dnu Bernskih Alpa. Iako ga mnogi koriste kao bazu za planinarenje okolnim vrhovima, postoji mnogo više ležernih ruta za putovanje kroz cijelo selo i njegove brdovite pašnjake. Razmisli o doživljaju sela i ostalih idiličnih švicarskih mjesta, vožnjom vozom Jungfraubahn, jednom od najefikasnijih evropskih željezničkih avantura.

Riquewhir, Francuska

Foto: Kirill Rudenko/Getty Images

Čudesno vinarsko selo Riquewhir, nalazi se na samo 30 minuta vožnje od jednog od najpoznatijih francuskih sela: Colmar. Romantično, šarmantno naselje, obiluje brojnim tradicionalnim alzajskim dražesmim kućama s oriel prozorima i prekrasnim dvorištima. Obavezno prošetaj kaldrma ulicama i zaustavi se na poznatom Musée du Dolder, gdje preporučujemo da odmoriš, ispijajući čašu domaćeg crnog vina.

Talasnal, Portugal

Foto: Luis Fonseca/Getty Images

Talasnal je jedno od najpoznatijih sela centralnog Portugala, koje je izgrađeno od kamena škriljca, a udaljeno oko 200 kilometara od Lisabona. Njegove zgrade, koje se nalaze visoko u planinskom lancu Serra da Lousã, u potpunosti su napravljene od stijene Schist. Brdovito, kameno selo, praktično je skriveno među borovim lišćem i najbolje ga je istražiti kroz planinarenje. Cijela regija je poznata po aktivnom turizmu, kvalitetnom vinu i ukusnoj hrani, pa bi se ovo mjesto, definitivno trebalo naći na listi turista gurmana.

Knaresborough, U.K.

Foto: Sam Green/EyeEm/Getty Images

Ovo jorkširsko selo, emituje međunarodni šarm svojim upečatljivim vijaduktom i dvorcem. Knaresborough se nadvio nad rijekom Nidd, a ima jednu od najstarijih atrakcija u Engleskoj – pećinu majke Shipton. Svakako ga vrijedi posjetiti srijedom, na dan tržnice, koja obiluje raznovrsnim ukusnim specijalitetima, a jednom sedmično okupira glavni trg.

Ragusa, Italija

Foto: SPCJAYJAY/Getty Images

Ovo planinsko selo na jugu Sicilije, jednostavno je spektakularno. Ragusa Ibla, stara gradska jezgra, ispunjena je baroknom arhitekturom i umjetnošću. Čitavo je okruženje tako idilično, da turisti ni ne osjete napor, dok prelaze stotine kamenih stepenica ili se penju malim, kamenim ulicama. Za daljnja barokna otkrića u području Val di Noto, preporučujemo obližnje gradove Modica, Scicli i Noto.

Cavtat, Hrvatska

Foto: Goran Safarek/EyeEm/Getty Images

Bajkovito selo na hrvatskoj obali, nalazi se na samo nekoliko minuta vožnje automobilom od Dubrovnika. Posjeti komšije i divi se crvenim krovovima s pogledom na blistavo Jadransko more, okruženo brdima i borovom šumom, dok otkrivaš renesansnu arhitekturu starog grada.

Dinant, Belgija

Pročitaj

Foto: Calin Niculescu/EyeEm/Getty Images

Opuštanje u miru u sjeni veličanstvene, utvrđene citadele, selo Dinant, počiva na obali rijeke Meuse. Selo u Belgiji, koje govori francuski jezik poznato je po gotičkoj katedrali iz 13. vijeka, a poznato je i kao rodno mjesto saksofona – tamo je rođen tvorac ovog jazz instrumenta, Adolphe Sax.

Oia, Grčka

Foto: Daniela Duncan/Getty Images

Spisak najljepših evropskih sela, ne bi bio potpun bez mjesta Oia, koje se nalazi na nestvarnom Santoriniju. Oia je tačno ono o čemu ljudi sanjaju, kada zamišljaju Grčku: zbijene, plave građevine s kupolama, koje se uzdižu nad blistavim Egejskim morem. Smješteni na ostrvu Santorini, posjetioci mogu da pogledaju neke od najekstremnijih i najljepših zalazaka sunca na svijetu iz ovog sela – ali hoteli i iznajmljivanje privatnog smještaja, nije nimalo jeftino.

Sigtuna, Švedska

Foto: Luca Picciau/REDA&CO/Universal Images Group/Getty Images

Sigtuna je jedno od najstarijih sela u Švedskoj, poznato po zgradama u pastelnoj boji, srednjovjekovnim crkvama i ruševinama Vikinga. U ovo mjesto se može lako doći kratkom vožnjom, vozom iz Stockholma, a nalazi se na jezeru Mälaren. Nekoliko dvoraca je smješteno u blizini sela, a turisti samo treba da odlutaju i prepuste se prirodi.

 

Izvor: thepointsguy.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum