Trenutno čitaš
10 najboljih glumaca svih vremena, prema Američkom filmskom institutu

10 najboljih glumaca svih vremena, prema Američkom filmskom institutu

L'Occitane
L'Occitane

Američki filmski institut uveo je predsjednik Lyndon B. Johnson kako bi očuvao naslijeđe američke kinematografije, a već 25 godina sastavlja konačne liste najvećih filmova, reditelja, žanrova i glumaca u seriji “100 godina…” .

AFI odvaja glumu na najbolje glumce i glumice, i to su fascinantne liste, iako Institut tek treba da obijezbedi ažuriranu verziju nakon izdanja iz 2008., koje je imalo stroge kriterijume u pogledu glumaca i njihovih debija u igranim filmovima prije 1950. godine. Bilo da bude ažurirana uskoro ili za 20 godina, teško je predvidjeti mnogo promjena s obzirom na legendarne statuse njegovih sadašnjih stanara. Hajde da pogledamo AFI-jevih 10 najboljih glumaca svih vremena…

Foto: britannica.com

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin, poznat i kao mali skitnica, nepobitno je bio odlučujuće lice holivudske tihe ere. Tokom karijere koja je trajala više od 60 godina, Londončanin se pojavio u zapanjujuća 82 filma, od kojih je mnoge sam napisao i režirao. Od Klinca, Velikog diktatora i Zlatne groznice, do Limelight-a, Monsieur Verdouxa i Kralja u New Yorku, Chaplinova lista klasičnih filmova duga je skoro kao i njegova filmografija.

Foto: empireonline.com

Spencer Tracy

Spencer Tracy je postao prva osoba koja je ikada osvojila dva uzastopna Oskara 1937. i 1938. godine, za Kapetane hrabre i Dječačke gradove, što je podvig kojem je tek 55 godina kasnije ponovio Tom Hanks. Smatran američkim ‘tatom na ekranu’, Tracy je posjedovao ovu ljupku, očinsku osobinu koja ga je učinila tako popularnom filmskom figurom.

Bilo da se radi o njegovim sjajnim komedijama s Katherine Hepburn (Žena godine, Adamovo rebro), njegovim suhim, paternalističkim nastupima u kasnoj karijeri (Pogodi ko dolazi na večeru, Presuda u Nirnbergu) ili njegovim intenzivnim dramama (Furija, Trideset sekundi iznad Tokija ), Tracy je bio odličan u svemu što je radio.

10 najboljih glumaca
Foto: Shutterstock

James Cagney

Orson Welles je tvrdio da je James Cagney bio jedan od najvećih glumaca koji se ikada pojavio pred kamerama. Poznat po svom besprijekornom komičarskom vremenu, kao i po tome što je bio prepoznatljiv govornik, Cagney je osvojio svog prvog i jedinog Oskara za Yankee Doodle Dandy.

Pored svojih sjajnih muzičkih i komičnih talenata, Cagney se smatra jednim od najvećih gangsterskih filmskih glumaca svih vremena, koji ima kultne uloge u filmovima kao što su The Public Enemy i White Heat. Cagney je završio svoju karijeru nakon dvije decenije penzionisanja iz filmske industrije, pojavivši se u epskoj, potcijenjenoj labudovoj pjesmi Ragtime.

10 najboljih glumaca
Foto: Getty Images

Clark Gable

Nadimak “Kralj Holivuda”, ime koje mu se pripisuje nakon snažnog kritičkog uspjeha filma Prohujalo sa vihorom iz 1939. godine, Clark Gable je uživao u karijeri dugoj 37 godina, osvojivši Oskara za svoju briljantnu ulogu u filmu Dogodilo se jedne noći. Zanimljivo je da je 1996. Steven Spielberg anonimno kupio Gableovu jedinu nagradu Oscar i vratio je Akademiji. Gable je bio još jedan od velikih ranih glumaca koji su imali savršene komedije, ali su takođe mogli odigrati intenzivno tužne i dirljive izvedbe koje su dekonstruirale njegovu sliku slavne ličnosti u filmovima poput The Misfits.

10 najboljih glumaca
Foto: Shutterstock

Henry Fonda

Strastveni hobista i majstor izviđača, Henry Fonda je takođe držao rekord kao najstariji dobitnik Oskara za najboljeg glumca ikad 39 godina, osvojivši ga za svoju izvedbu filma On the Pond; tek 2020. godine 83-godišnji Anthony Hopkins svrgnuo je Fondu s trona. Otac Jane i Peter Fonda, Henry Fonda je savladao zanat kroz dugu karijeru remek-djela, kao što su 12 ljutih ljudi, Plodovi gnjeva, Pogrešan čovjek, Moja draga Klementina i Bilo jednom na zapadu.

Foto: medium.com

Fred Astaire

Fred Astaire je vjerovatno slavniji zbog svog plesnog i koreografskog talenta nego glume, što čini njegovo rangiranje kao petog najboljeg glumca svih vremena malo značajnijim. Rođen kao Frederick Austerlitz, Astaire je ušao u filmsku industriju u svojim tridesetim, nakon što je izučio svoj zanat na sceni u prethodnim decenijama.

Osvojivši Oskara za najbolju sporednu ulogu 1975., Astaire je uvijek oštro zabranjivao bilo kome da snima film o njegovom životu, ali je 2021. objavljeno da je Tom Holland dobio ulogu Astera za predstojeći biografski film.

10 najboljih glumaca
Foto: Paramount Pictures

Marlon Brando

Možda najpoznatiji po izvođenju mafijaškog bosa Vita Corleonea u gangsterskom epu Francisa Forda Coppole, Kum, Marlon Brando je bio dvostruki dobitnik Oscara, nakon što je osvojio prestižnu nagradu za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu On the Waterfront 1954. i ponovo 1972. za Kuma, što je u znak protesta odbio.

Brando je bio cijenjeni glumac i s pravom se smatra jednim od najistaknutijih glumačkih uticaja svih vremena. Iako su ga mnogi smatrali notorno teškim, nema sumnje da je Brando potpuno promijenio javno lice glume svojim nastupima u Tramvaj zvanom želja, Apokalipsa sada i Posljednji tango u Parizu.

Foto: britannica.com

James Stewart

Danas je vojna regrutacija glumaca prilično zapanjujuća pomisao – zamislite da se borite zajedno sa Bredom Pitom, Džordžom Klunijem ili Danijelom Krejgom. Međutim, to je bila stvarnost za vojnike koji su dijelili puk američke vojske Jamesa Stewarta tokom Drugog svjetskog rata. Nakon što je glumio u preko 25 filmova, uključujući hvaljenu The Philadelphia Story (za koju je dobio Oskara za najboljeg glumca), Njujorčanin se uključio u američke ratne napore.

Pročitaj
akcijski triler Kate Beckinsale

Nakon petogodišnje glumačke pauze izazvane vojskom, njegov povratak na velika platna bio je film “It’s a Wonderful Life”, koji je ponovo spojio Stewarta sa jednim od njegovih najboljih reditelja, Frankom Caprom. Ipak, upravo je s Alfredom Hičkokom proizveo svoje najpoznatije radove, sa Konopom, Vrtoglavicom, Prozorom pozadi i Čovjekom koji je previše znao.

10 najboljih glumaca
Foto: therake.com

Cary Grant

Rođen i odrastao u Bristolu, u Engleskoj, kao Archibald Leach, veliki Cary Grant je uvijek pokazivao sklonost ka nastupima, napuštajući dom i pridruživši se cirkusu sa 16 godina, Grant je proputovao svijet prije nego što je pronašao svoj poziv kao holivudski upornik. Slavna figura tokom zlatnog doba Holivuda, Grant je utjelovio tipično zgodnu mušku glavnu ulogu. Originalni član “Rat Pack”, zvijezda North by Northwest-a zadržao je svoje mjesto kao drugi najbolji glumac svih vremena Američkog filmskog instituta. Od njegovih briljantnih komedija (Bringing Up Baby, Arsenic i Old Lace) do njegovih nevjerovatno romantičnih trilera (To Catch a Thief, Charade), Grant je bio zlatan.

10 najboljih glumaca
Foto: Getty Images

Humphrey Bogart

Lice klasične kinematografije, Humphrey Bogart, ili “Bogi” kako su ga zvali njegovi prijatelji, započeo je svoju glumačku karijeru na Brodveju zajedno sa Spenserom Trejsijem, nakon što je prethodno našao zaposlenje u mornarici. Primivši svoj inauguralni igrani film iz 1930-ih, Đavo sa ženama, Bogart je nastavio da glumi u kultnim crno-bijelim filmovima koji će prevazići njegovu eru i film uopšte.

Počevši kao redovni sporedni glumac, njegove sposobnosti su vrlo brzo prepoznate, a na kraju je dobio jedinu nagradu Oscar za najboljeg glumca za Afričku kraljicu iz 1952. godine, nesumnjivo je zaslužio daljnje priznanje Akademije za svoj rad na Kazablanki, Na usamljenom mjestu i Maltese Falconu.

 

Izvor: movieweb.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum