Trenutno čitaš
Znaš li šta je Wordle i da li ga igraš?

Znaš li šta je Wordle i da li ga igraš?

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Ultra popularna online igra Wordle je zavladala svijetom! O ovoj jednostavnoj i pametnoj igri sa riječima se piše i priča već neko vrijeme. Šta je Wordle i kako je nastao?

šta je wordle
Foto: independent.co.uk

Wordle je puzzle igra u kojoj je potrebno pogoditi zadanu riječ od pet slova. Imaš pravo na šest pokušaja. Bojama se označavaju pogođena slova i pozicije. Svaki dan izlazi nova zadana riječ. Jednostavno zar ne?

U oktobru 2021. godine, sorftverski inženjer Josh Wardle je napravio igricu za svoju partnerku Palak Shah, vjerovatno ne sluteći da će igra postati tako popularna. Nazvao ju je Wordle, igrajući se sa svojim prezimenom. Wordle su ubrzo počeli da igraju i drugi ljudi u njihovom okruženju i tako se počeo širiti poput požara.

Nakon što je prikupila milione igrača dnevno, kompanija New York Times ju je otkupila od njenog stvaraoca. Ono što je na početku bio gest upućen voljenoj osobi, pretvorilo se u bogatstvo (od sedam cifara) i hype, koji traje već par mjeseci.

šta je wordle
Foto: theguardian.com

Wordle je ubrzo dobio i svoje verzije po zemljama, tako da sada postoji i srpska verzija Rečko, kao i hrvatska Riječek. Wordle ima svoje verzije i na italijanskom, ruskom, njemačkom, kineskom, arapskom i mnogim drugim svjetskim jezicima, a povremeno se pojavljuju i razni vodiči i strategije, kako savladati ovu igru i svaki put riješiti zadanu riječ.

Pročitaj

Ako želiš da provjeriš svoje jezičke vještine, vrijeme je da počneš igrati Wordle. Igra je besplatna i dostupna online za sve.

Upozorenje: ova igra za mozak je jako zarazna!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum