Trenutno čitaš
Zlatni začin kurkuma – put do zdravlja

Zlatni začin kurkuma – put do zdravlja

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Kurkuma, indijski šafran ili zlatni začin, porijeklom je iz Azije i Centralne Amerike. Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka, a u upotrebi je više od 5000 godina. Jarko žuta boja inspirisala je mnoge kulture, da ga koriste kao pigment za boju.

Foto: Freepik

Kurkuma ima moćna biološka svojstva. Aiurvedska medicina, tradicionalni indijski sistem liječenja, preporučuje kurkumu zbog liječenja različitih zdravstvenih stanja. Zapadna medicina je takođe, počela da se bavi kurkumom kao sredstvom za liječenje.

Pored toga što je ukusan začin jelima, kurkuma se koristi za liječenje inflamatornih stanja, kožnih bolesti, rana, probavnih smetnji i čišćenja jetre. Prije svega kurkuma je poznata po vrlo moćnim antioksidativnim, protivupalnim i antibakterijskim svojstvima. Antioksidansi sprečavaju štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može spriječiti neke bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu, sprečava pojavu lošeg kolesterola, čime se štite krvne žile od oštećenja i nakupljanja plaka, koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Foto: Pexels

Ovo su neki od benefita zlatnog začina kurkume:

  • Ublažavanje bola
  • Ublažava bolove kod osoba sa artitrisom
  • Poboljšava funkciju jetre
  • Zbog svojih antioksidativnih sposobnosti, čisti jetru i oslobađa tijelo od toksina
  • Pomaže varenju
  • Doprinosi boljem varenju zbog svojih antioksidativnih i anti-inflamatornih osobina
  • Pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja
  • Ima korisna svojstva za zdravlje srca
  • Pomaže u prevenciji kožnih oboljenja
  • Zbog svojih bogatih svojstava koja jačaju imunitet pomaže u obnavljanju ćelija

Stručnjaci potvrđuju, da kurkuma ima zdravstvene benefite. Zlatni začin jača imunitet, pomaže u ublažavanju bolova i upala, te je treba uvesti u redovnu ishranu kao začin i dodatak slanim i slatkim jelima.

Pročitaj

Dovoljno je da uvedeš kurkumu u ishranu tako što ćeš u supe, čorbe, rižu i druga slana jela dodati prstohvat kurkume. Što se tiče slatkih toplih napitaka, mi ti preporučujemo toplo mlijeko s medom u koje ćeš dodati prstohvat kurkume.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum