Trenutno čitaš
Koje su zdravstvene prednosti pistacija?

Koje su zdravstvene prednosti pistacija?

pistacije

Pistacija se koristi kao izvor hrane već 300.000 godina i jedan je od najčešće konzumiranih orašastih plodova na svijetu. Pistacije imaju blago slatkast okus i nježnu teksturu i obično se konzumiraju između obroka i koriste se u receptima kao što su deserti i salate.

Konzumiranje ovih orašastih plodova bogatih proteinima povezano je sa brojnim zdravstvenim prednostima, od smanjenja krvnog pritiska, pa do zaštite kognitivnih funkcija.

Freepik

Donosimo sve što trebaš znati o pistacijama, uključujući njihove potencijalne zdravstvene koristi.

Podržavaju zdraviju probavu

Dodavanje orašastih plodova, poput pistacija ishrani je odličan način da podržiš i zaštitiš zdravu probavu. Pistacije pružaju nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, od kojih su oba dobra za zdravlje crijeva. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja crijeva, a topiva vlakna pospješuju rast korisnih bakterija u debelom crijevu.

Pistacije sadrže 10% nerastvorljivih vlakana i 0,3% rastvorljivih vlakana po težini. Topiva vlakna u pistacijama podržavaju rast crijevnih bakterija kao što su bifidobakterije i vrste laktobacila, koje proizvode kratkolančane masne kiseline.

Freepik

Štite zdravlje srca

Pistacije su prepune hranljivih materija za koje se zna da utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Na primjer, pistacije su dobar izvor nutrijenata potrebnih za regulaciju krvnog pritiska, kao što je kalij, kao i onih koji podržavaju zdrav nivo lipida u krvi, kao što su vlakna i mononezasićene masti.

Sadrže razne antioksidanse

Pistacije dobijaju svoju živopisnu boju zbog visokog sadržaja karotenoidnih biljnih pigmenata, poput luteina i zeaksantina. Osim što pistacijama daju boju, ova biljna jedinjenja imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva. Pistacije sadrže najveću količinu luteina i zeaksantina od svih drugih orašastih plodova. Sirove pistacije sadrže otprilike 13 puta više luteina i zeaksantina od lješnjaka.

Pročitaj
salate

Freepik

Poboljšavaju kognitivno zdravlje

Pistacije su bogate flavonoidnim antioksidansima, kao što su antocijanini i flavoni. Ovi spojevi mogu pomoći u zaštiti kognitivnih funkcija smanjenjem oštećenja stanica i smanjenjem upale u mozgu.

Regulišu šećer u krvi

Pistacije su bogate nutrijentima neophodnim za zdravu kontrolu šećera u krvi, uključujući proteine i vlakna. Pistacije takođe imaju malo ugljikohidrata, što ih čini hranom koja je povoljna za dijabetičare. Štaviše, flavonoidni antioksidansi koji se nalaze u pistacijama imaju svojstva snižavanja šećera u krvi.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum