Trenutno čitaš
Zavirili smo na izložbu “Plač epizodista” konceptualne umjetnice Isidore Branković

Zavirili smo na izložbu “Plač epizodista” konceptualne umjetnice Isidore Branković

Gala Home
Gala Home

Talentovana, konceptualna umjetnica Isidora Branković u svojoj nešto drugačijoj izložbi pod nazivom „Plač epizodista“, koja se održava u Banjaluci u galeriji „Vagon“ u fokus stavlja, kako kaže, svoja sjećanja i neostvarene želje. Konceptualna umjetnost kao dio moderne umjetnosti je nastala sa ciljem da izađe iz svih ustaljenih okvira umjetničkog djelovanja, a performans kao grana ove umjetnosti je najbliži Isidori i ona svoj umjetnički izražaj najčešće pronalazi upravo u performansu. Zavirili smo na izložbu ove umjetnice koja traje do 01.07.2022. i porazgovarali sa njom o detaljima izložbe i uopšte o umjetnosti koju stvara.

Foto: Isidora Branković/Instagram

Isidora nam se predstavila kao neko ko voli crveno, a otkrila nam je i kako je spoznala talenat u sebi i da je on ustvari postojao od ranog djetinjstva u njoj.

„U stanu u kojem sam odrastala postojao je špajz sa policama punim knjiga. Voljela sam Rembrandt – a, Brueghel-a i priču o Jesenjinu i Isidori Dankan. Vikala sam na sav glas da ću biti umjetnica, što je bilo poprilično čudno s obzirom na to da je tada moj jedini umjetnički talenat bio dubljenje na glavi. Dozivala sam sve sile da budem talentovana, a da ne moram vježbati. Nekim čudom sve me to obgrlilo. Sljedeće što sam otkrila bila je boja i osjećaj ekstaze i potpune katarze dok slikam. Onda sam pronašla intermedijalnost i to je bilo to”.

Foto: Isidora Branković/Instagram

Isidora se sjeća svojih prvih radova i kaže da je emocija bila upravo ta koja ju je vodila i prožimala iz peta, a svoju umjetnost opisuje kao libido, ironiju, provokaciju vrućinu i marginu. Cilj Isidorine izložbe, koja je njena završna izložba na Akademiji umjetnosti, ne daje nužno odgovore već izaziva emocije i promišljanje o samoj tematici.

Pročitaj

“Smatram da moji umjetnički radovi nose jaku socijalnu ideju i prate moj proces borbe i igre sa svijetom koji me okružuje. S obzirom da se najviše izražavam kroz performans, a i najviše ga osjećam i video radovi su performativne prirode. Borim se sa snovima i svinjama, spoznajem da je planina veća od mene. ‘Plač epizodista’ takođe ima za cilj da svi pronađu djeliće sebe i malo se nasmiju”.

Na pitanje da li današnjica oslobađa čovjeka i samog umjetnika ili ga čini zarobljenim, Isidora kaže da sve zavisi od toga koliko nam je koža tijesna, a ova mlada umjetnica je inspiracija za sve one koji se odluče da pronađu sebe, pomjere granice i žive svoju slobodu izvan svih okvira.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum