Trenutno čitaš
Zašto trebaš nositi kremu za sunčanje zimi?

Zašto trebaš nositi kremu za sunčanje zimi?

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Iako kremu za sunčanje često povezujemo s ljetnim toplim vremenom—važno je da je nanosiš jednako usred zime. Samo zato što je zrak hladan ne znači da sunce ne proizvodi UV zrake koje mogu dovesti do opekotina od sunca, oštećenja kože, tamnih mrlja, pa čak i raka kože.

Stručnjaci kažu da je praktikovanje odgovarajuće zaštite od sunca za sve zimske aktivnosti ključno – jer snijeg odbija UV zrake i može uzrokovati opekotine od sunca.

PLPROD

Lindsey Zubritsy, dermatologinja, takođe poznata kao Derm Guru, preporučuje nanošenje kreme za sunčanje svako jutro tokom zime, a zatim je ponovo nanositi svakih nekoliko sati – baš kao što bismo to učinili tokom vrućeg ljetnog dana. Ona čak ima i genijalan savjet za ponovno nanošenje kreme za sunčanje dok se šminkaš: koristi spužvu za blendanje, da utapkaš proizvod.

Zanimljiva činjenica je da snijeg može reflektovati sunčevu svjetlost. Po sunčanom danu, čist svjež snijeg može reflektovati do 90% UV zračenja. To znači da možemo biti izloženi gotovo dvostrukoj dozi UV zraka – direktno od sunca i odbijajući se od snijegom prekrivenih površina. Zato je zaštita na skinjanju ili zimskom putovanju posebno važna.

Pročitaj

Usne su takođe posebno osjetljive, pa ne zaboravi koristiti balzam za usne. Ovdje je koža najtanja i stalno u pokretu: jelo, razgovor i hladnoća od koje usne pucaju. Zaštita od sunca s opsežnom njegom stoga je neophodna.

Kad se vratiš kući, temeljno očisti kožu i ukloni preostalu kremu za sunčanje. Tada je vrijeme da se koža dobro oporavi: bogata njega obnavlja kožu i štiti je od isušivanja. Najbolje je koristiti losione nakon sunčanja ili bogate hidratantne noćne kreme.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum