Trenutno čitaš
Zašto su orašasti plodovi dobri prije spavanja?

Zašto su orašasti plodovi dobri prije spavanja?

Jysk
Jysk

Jelo prije spavanja je kontroverzna tema među nutricionistima. Neki tvrde da se prirodna brzina metabolizma tijela smanjuje prije spavanja i sve što se pojede neposredno prije biće pohranjeno samo kao masnoća, što neizbježno uzrokuje debljanje.

Onima s refluksom kiseline takođe se savjetuje da drže razmak od najmanje tri sata između obroka i spavanja. S druge strane, neke studije pokazuju da jedenje prije spavanja zapravo može pomoći u mršavljenju, regulaciji nivoa šećera u krvi tokom noći i što je još važnije, pomoći nam da bolje spavamo.

orašasti plodovi prije spavanja
Foto: pexels

Takođe je bitno šta tačno jedemo prije spavanja. Šećer i kofein su očigledno zabranjeni, jer ometaju prirodni ciklus spavanja, slane grickalice samo će nas učiniti gladnijim, a pržena hrana prije spavanja će takođe uzrokovati žgaravicu i dovesti do promjenjivog sna. Čašica pića može izgledati kao dobra ideja, ali alkohol negativno utiče na REM fazu sna, čineći da se jutro poslije osjećamo nevjerovatno umorno.

Iako postoji mnogo namirnica koje treba izbjegavati prije spavanja, postoje određene grickalice koje možeš jesti bez brige da ćeš loše spavati. Orašasti plodovi, na primjer, nisu samo prihvatljivi zalogaji naveče, već nam mogu pomoći da još bolje spavamo.

orašasti plodovi prije spavanja
Foto: unsplash

Svaka hrana koja sadrži aminokiselinu zvanu triptofan je dobra grickalica prije spavanja, jer pokreće hormon serotonin koji stabilizuje raspoloženje i pomaže nam da bolje spavamo. Ispostavilo se da su orašasti plodovi puni triptofana. Neki orašasti plodovi su čak i bolji od drugih. Orasi i bademi, na primjer, bogati su magnezijem i melatoninom koji pomažu u podsticanju sna, smanjuju nesanicu i poboljšavaju kvalitet sna.

Pistacije su posebno dobar izvor melatonina i to prirodnog. Istraživanja pokazuju da otprilike 49 plodova pistacije sadrže 6,6 miligrama melatonina, što je više od onoga što neki umjetni suplementi sadrže. Osim badema, oraha i pistacija, možda bismo trebali razmisliti o jedenju brazilskih oraha prije spavanja. Jedan brazilski orah sadrži 96 mcg selena – hranljive materije koja olakšava uspavljivanje – što je mnogo više od 55 mcg koje se preporučuje za dnevni unos kod odraslih.

Pročitaj

orašasti plodovi prije spavanja
Foto: pexels

Dakle, iako su orašasti plodovi zdrava grickalica za koju se često odlučujemo kada smo gladni noću, postoji dobar razlog da razmislimo o aktivnom jedenju orašastih plodova prije spavanja bez obzira na to. Sve dok orašasti plodovi nisu obloženi solju ili šećerom i ako vodimo računa o porcijama, orašasti plodovi mogu nam pomoći da se dobro naspavamo.

 

Izvor: mashed.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum